wtorek, 28 lutego 2017

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to danie, które zawsze bardzo mi smakowało, chociaż wiem, że nie każdy lubi połączenie smaku kwaśnego i słodkiego w jednym daniu.
Dawniej z wygody kupowałam gotowe sosy słodko-kwaśne, później zaczęłam eksperymentować próbując odtworzyć smak, aby przypominał ten kupny, ale jednocześnie bardziej trafiał w mój gust.
Udało się i od tego czasu sos słodko-kwaśny już nie kojarzy mi się z kupowanym sosem, a  z pysznym, domowym jedzeniem, które można w prosty sposób przygotować samemu.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

poniedziałek, 27 lutego 2017

Bułki razowe

Przepis na bułki razowe powstał w mojej głowie, a później w kuchni z potrzeby zaspokojenia ochoty na razowe pieczywo domowe. :-)
Bułeczki są pyszne - miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką.
Przygotowuje się je w tradycyjny sposób czyli zaczyn drożdżowy, wyrabianie ciasta, wyrastanie, pieczenie, a na samym końcu delektowanie się pysznym smakiem.
To najlepsze bułki razowe jakie jadłam. :-)

Bułki razowe
Bułki razowe

niedziela, 26 lutego 2017

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku, a dokładnie w folii.
Soczyste, miękkie mięso, chrupiąca skórka i rewelacyjny smak przypraw, a całość banalnie prosta w przygotowaniu, bo jak większość dań pieczonych w folii golonka robi się przy naszym minimalnym nakładzie pracy.
Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a następnie włożyć do piekarnika i odczekać ustalony czas pieczenia, aby móc cieszyć się jej genialnym smakiem. :-)

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku
Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku

sobota, 25 lutego 2017

Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym

Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym powstała z potrzeby wykorzystania kilku produktów, które pozostały po przygotowaniu innego dania, a że dawno już żadnej sałatki nie robiłam to pretekst się znalazł. ;-)
Mięso wieprzowe, kukurydza, groszek, ogórki kiszone, kapusta pekińska, a całość w pysznym majonezowo-jogurtowym sosie o smaku curry i sosu sojowego.
Nie spodziewałam się, że sałatka będzie aż tak smaczna, ale smakuje świetnie i możecie wypróbować przepis. :-)

Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym
Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym 

piątek, 24 lutego 2017

Kotlety rybne

Kotlety rybne z dodatkiem koperku są rewelacyjnie smaczne, a ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu i wysiłku.
Świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu zamiast tradycyjnie przygotowywanych, smażonych filetów rybnych.
Przygotowując je w sposób, który proponuję można wykorzystać kotlety również jako dodatek do burgerów zamiast kotletów mięsnych.
Podane z surówką i ziemniakami smakują pysznie. :-)

Kotlety rybne
Kotlety rybne

czwartek, 23 lutego 2017

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich zup znana chyba każdemu.
Przygotowuje się je w dwóch wersjach - na bulionie/rosole lub w wersji pomidorowej.
Tym razem zrobiłam flaczki wołowe na bulionie warzywnym, w którym flaczki były gotowane.
Wyszła pyszna i aromatyczna zupa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na chłodne dni.

Flaczki wołowe
Flaczki wołowe

środa, 22 lutego 2017

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe to pyszne ciastka drożdżowe, które smażone w głębokim tłuszczu, a następnie oprószone cukrem pudrem smakują obłędnie.
Jest to jeden z kolejnych łakoci, które chętnie robię i równie chętnie jem w Tłusty Czwartek, ale lubię je także o każdej innej porze roku. :-)
Faworki drożdżowe mają waniliowy smak, ale nie są zbyt słodkie.
Ciasto jest bardzo puszyste i super smaczne, a przygotowana porcja znika błyskawicznie.
Z dużym trudem udało mi się uratować kilka sztuk, aby zrobić zdjęcie i pokazać te pyszne słodkości. :-)

Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe

wtorek, 21 lutego 2017

Faworki kruche i chrupiące

Faworki kruche i chrupiące, a dokładniej to bardzo kruche i bardzo chrupiące faworki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które przygotowuję na Tłusty Czwartek, ale lubię do nich wracać również w innym czasie.
Faworki z tego przepisu różnią się od takich tradycyjnych chrupkością - bardziej przypomina ona chipsy niż ciasteczka, ale smakują równie dobrze.
W sam raz do pochrupania. ;-)

Faworki kruche i chrupiące
Faworki kruche i chrupiące

poniedziałek, 20 lutego 2017

Pączki domowe z marmoladą

Zbliża się Tłusty Czwartek, więc czas abym podzieliła się z Wami moim przepisem na pączki domowe z marmoladą, które robię od wielu lat i zawsze się udają.
Są pyszne, puszyste, nie są przesiąknięte tłuszczem chociaż się w nim smażą.
Nadziewane marmoladką i oprószone cukrem pudrem lub udekorowane białym lukrem śmietankowym smakują rewelacyjnie.
Nie są to wielkie pączki, ale jeśli ktoś lubi większe to wielkość pączka można dowolnie modyfikować wycinając większe koła przed pieczeniem.
Polecam wypróbować. :-)

Pączki domowe z marmoladą
Pączki domowe z marmoladą

niedziela, 19 lutego 2017

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym pieczone w piekarniku z dodatkiem ziół, a także ziemniaczków, które dodane podczas pieczenia przesiąkają sosem sojowym i aromatem przypraw, w których marynowane były żeberka.
Danie smakuje wyśmienicie, a pracy nie wymaga zbyt wiele.
Małym problemem może być porcjowanie mięsa - u mnie był to solidny, gruby kawałek żeberek trójkątów.
Udało mi się przekroić na dwie części, więc porcje są wielkie i z całą pewnością mięsa wystarczyłoby dla 3-4 osób.

Żeberka w sosie sojowym
Żeberka wieprzowe w sosie sojowym

sobota, 18 lutego 2017

Sałatka z kurczakiem, brokułami i serem feta

Sałatka z kurczakiem, brokułami i serem feta to wzbogacona o mięso sałatka brokułowa, która już zyskała popularność dzięki świetnemu smakowi i łatwości przygotowania.
Ta sałatka również należy do sałatek, które przygotowuje się w prosty sposób, nie ma zbyt dużej ilości składników, a smak przypadnie do gustu lubiącym brokuły, ale i mięsne wersje sałatki.
Idealnie sprawdzi się na imprezach, ale również jako przekąska, czy posiłek.

Sałatka z kurczakiem, brokułami i serem feta
Sałatka z kurczakiem, brokułami i serem feta

piątek, 17 lutego 2017

Babeczki pomarańczowe z nutellą i bitą śmietaną

Pyszne babeczki pomarańczowe z nutellą udekorowane bitą śmietaną i czekoladowymi posypkami to małe co nieco dla łasuchów i miłośników smaku czekolady w połączeniu z pomarańczą.
Babeczki są miękkie, puszyste, cudownie pachnące pomarańczą, a po przegryzieniu niespodzianka w postaci czekoladowego kremu. :-)
Udekorowane bitą śmietaną i czekoladowymi posypkami wyglądają ślicznie i zachęcająco.

Babeczki pomarańczowe z nutellą i bitą śmietaną
Babeczki pomarańczowe z nutellą i bitą śmietaną

czwartek, 16 lutego 2017

Filet kurczaka w sosie sojowym z warzywami

Filet kurczaka w sosie sojowym z warzywami to bardzo smaczna i aromatyczna propozycja na szybkie ( nie licząc czasu marynowania mięsa ) i łatwe w wykonaniu danie obiadowe.
Mięso jest kruche i soczyste, warzywa miękkie i delikatne, a całość świetnie się komponuje podana z brązowym ryżem.
Polecam wypróbować przepis. :-)

Filet kurczaka w sosie sojowym z warzywami
Filet kurczaka w sosie sojowym z warzywami

środa, 15 lutego 2017

Quesadilla z mięsem mielonym zapiekana w piekarniku

Quesadilla z mięsem mielonym zapiekana w piekarniku to inna wersja meksykańskiej quesadilli przygotowywanej z placków kukurydzianych lub pszennych w zależności od regionu.
Moja wersja składa się z placków pszennych, a farsz z mięsa mielonego, papryki w trzech kolorach, no i oczywiście sera, a całość zapiekana w piekarniku.
Pyszna propozycja, która mam nadzieję i Wam zasmakuje. :-)

Quesadilla z mięsem mielonym zapiekana w piekarniku
Quesadilla z mięsem mielonym zapiekana w piekarniku

wtorek, 14 lutego 2017

Bezy serca jak mini Pavlova

Bezy serca jak mini Pavlova pięknie wyglądają i wspaniale smakują.
Idealne na Walentynki, ale także na każdą inna okazję - spotkanie z przyjaciółmi, deser do kawki, weekendowa słodkość.
Pyszne bezy, niezbyt słodka bita śmietana i owoce.
Rewelacyjnie smaczne, łatwe w przygotowaniu mini deserki bezowe. :-)

Bezy serca jak mini Pavlova
Bezy serca jak mini Pavlova

poniedziałek, 13 lutego 2017

Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu pieczywo.
Cudownie pachnące, chrupiąca skórka, a ciasto nie należy do grupy leciutkich ciast, jest to bardziej gęsta masa, a zatem są bardziej sycące, ale nie ścisłe.
To taki smak tradycyjnej bułki wypiekanej w starym piecu.
Bułeczki w smaku przypominają mi Ciabattę jednak nią nie są. :-)
Dodatkowym plusem jest to, że nie robi się zaczynu drożdżowego - drożdże wkrusza się bezpośrednio do mąki.
Bułki te nie potrzebują również czasu na wyrastanie i piecze się je bezpośrednio po przygotowaniu.

Bułki ze słonecznikiem
Bułki ze słonecznikiem

niedziela, 12 lutego 2017

Ciasto Pomarańczowiec

Ciasto Pomarańczowiec to mój kolejny słodki eksperyment. :-)
Cienki biszkopt o delikatnym pomarańczowym smaku, masa pomarańczowa składająca się z bitej śmietany, galaretek pomarańczowych, no i oczywiście z soczystych pomarańczy, następnie warstwa herbatników maślanych, górna warstwa to bita śmietana połączona z serkiem mascarpone. :-)
Pomarańczowiec to wyśmienite ciasto, które można podać na każdej uroczystości, ale również na weekend, czy popołudnie z przyjaciółmi jest odpowiednie.
Lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. :-)

Ciasto Pomarańczowiec
Ciasto Pomarańczowiec

sobota, 11 lutego 2017

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa to świetna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie gołąbki w sosie pomidorowym za ich smak, a nie tylko za wygląd.
Robi się ją dużo szybciej niż tradycyjne gołąbki i dużo łatwiej.
Smakiem nie odbiega od dania, które znamy - jest bardzo smaczna, gęsta i sycąca.
Przepis na tą zupę znalazłam na jednej z grup kulinarnych na portalu społecznościowym, ale niestety Pani, która wrzuciła zdjęcie kartki z przepisem nie podała skąd przepis ma, a ja po wypróbowaniu tej rewelacyjnej zupki zabiegać o to nie będę.
Zupa gołąbkowa jest wyborna i na pewno Wam zasmakuje.

Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa

piątek, 10 lutego 2017

Tarta z jabłkami i bezą

Tarta z jabłkami i bezą to klasyka w moim domu.
Przygotowuję ją od lat i zawsze jest tak samo smaczna.
Kruche ciasto, soczyste jabłuszka oprószone cynamonem i rumiana beza, a całość rozpływa się w ustach.
Łatwe wykonanie, prosty przepis, nieziemski smak. ;-)
Wypróbujcie. :-)

Tarta z jabłkami i bezą
Tarta z jabłkami i bezą

czwartek, 9 lutego 2017

Filet kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami

Filet kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami, a dodatkowo z serem mozzarella to wyśmienite danie, które na pewno zasmakuje tym, którzy lubią mięso drobiowe, ale szukają urozmaicenia.
Mięso jest delikatne i soczyste, a dodatkowy farsz z pesto, pomidorów i sera nadają mu świetny smak i aromat.
Filet kurczaka świetnie komponuje się z brązowym ryżem, a jako surówka bardzo dobrze sprawdzi się kapusta pekińska, pomidory i ser mozzarella.

Filet kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami
Filet kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami

środa, 8 lutego 2017

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku w oryginalnej wersji przygotowuje się z cielęciny i podaje z jajkiem sadzonym, które ma tylko ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne.
Mój sznycel po wiedeńsku jest przygotowany ze schabu i podany z jajkiem, ale jajko przytrzymałam na patelni troszkę dłużej, aby żółtko nie było całkowicie płynne, więc taka propozycja powinna przypaść do gustu tym, którzy jajek surowych nie jedzą. :-)
Schab jak sznycel po wiedeńsku smakuje wybornie i można przygotować go zarówno na obiad codzienny jaki świąteczny. 

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku
Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

wtorek, 7 lutego 2017

Babka cytrynowa na oleju

Babka cytrynowa na oleju jest wyśmienitym ciastem na każdą okazję i bez okazji.
Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawki czy herbatki.
Delikatna, puszysta z cytrynową nutą, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu.
Na pewno będzie Wam smakować. :-)

Babka cytrynowa na oleju
Babka cytrynowa na oleju

poniedziałek, 6 lutego 2017

Boloński garnek

Boloński garnek jadłam jakiś czas temu i bardzo mi to danie smakowało.
Postanowiłam, że zrobię taką potrawę, ale bez sztucznego sosu, używając tylko naturalnych składników.
Smaki były mi znane, więc pozostawała tylko kwestia odpowiedniego doprawienia.
Udało się za pierwszym razem. :-)
Boloński garnek to pyszne danie z dodatkiem mielonego mięsa, pieczarek i makaronu, no i oczywiście przypraw.
Smaczne i nieskomplikowane danie jednogarnkowe.

Boloński garnek
Boloński garnek

niedziela, 5 lutego 2017

Udka po kujawsku

Udka po kujawsku to proste i bardzo smaczne danie, które przyrządza się w piekarniku, a zatem danie dla mających mało czasu lub wygodnych. ;-)
Udka pieczone w ten sposób są soczyste, mają chrupiącą skórkę.
Wyborny smak, rewelacyjny aromat, niski koszt i łatwość przygotowania - wszystko w jednym. :-)

Udka po kujawsku
Udka po kujawsku

sobota, 4 lutego 2017

Deser ryżowy z brzoskwiniami

Deser ryżowy z brzoskwiniami to łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny deser.
Świetne urozmaicenie menu, doskonały sposób na wykorzystanie ryżu, którego nie wykorzystaliśmy po przygotowaniu dania obiadowego.
Ryż i mus z brzoskwiń świetnie się komponują i wyśmienicie smakują.

Deser ryżowy z brzoskwiniami
Deser ryżowy z brzoskwiniami

piątek, 3 lutego 2017

Zupa rybna na filetach z mintaja

Zupa rybna na filetach z mintaja to pyszna alternatywa dla tradycyjnej zupy rybnej gotowanej na rybach słodkowodnych, często gotowanej na rybich głowach i ościach.
Moja propozycja zupy rybnej jest lekka, ale pożywna, a smakiem bardziej przypomina rosół rybny z aromatycznym kminem rzymskim niż charakterystyczną zupę rybną.
Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym, doprawiona wspomnianym kminem i dużą ilością koperku, a dodatkowo oczywiście rybka - filet z mintaja w smacznych kawałkach bez ości.
Rewelacyjny smak i aromat. :-)

Zupa rybna na filetach z mintaja
Zupa rybna na filetach z mintaja

czwartek, 2 lutego 2017

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty to wyśmienite ciasto w smaku do złudzenia przypominające znane batoniki kokosowe.
Czekoladowy biszkopt i kokosowa masa, a całość udekorowana polewą czekoladową i posypana wiórkami smakuje wybornie.
Ciasto Bounty nie jest skomplikowane w przygotowaniu, ale musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby masa kokosowa zrobiła się twarda i łatwo było ciasto kroić.

Ciasto Bounty
Ciasto Bounty

środa, 1 lutego 2017

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami, a dodatkowo zielonymi oliwkami i serem to smaczna propozycja dania w stylu kuchni włoskiej.
Tym, którzy lubią dania z makaronem, a bazylia to jedno z ulubionych ziół powinna smakować moja propozycja.
Dodatkowym atutem makaronu z pesto i suszonymi pomidorami jest bardzo krótki czas przygotowania tej potrawy, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, a także kolacja.

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe to wyśmienity sos na bazie bazylii z dodatkiem orzechów piniowych, nerkowca lub migdałów, oliwy, sera parmezan i przypraw.
Pesto stosuje się jako dodatek do dań z makaronem, ale również do mięs.
Tym razem przygotowałam pesto bazyliowe z migdałami, chociaż różni się smakiem od pesto zwierającego orzeszki jest równie smaczne.
Polecam wypróbować. :-)

Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe