środa, 19 kwietnia 2017

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim to pyszna i szybka propozycja dania obiadowego, ale jest to również świetny pomysł na ciepłą kolację.
Tarta curry jak sama nazwa wskazuje jest na bazie tych właśnie aromatycznych przypraw - ciasto francuskie, nadzienie z boczkiem wędzonym i cebulką, a także kaszą kuskus, a całość zalana pysznym sosem z dodatkiem sera i przypraw.
Polecam wypróbować :)

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim
Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim



Przepis na blaszkę 24*24 cm

SKŁADNIKI:

Tarta:
ciasto francuskie
3 cebule
2 łyżki masła
100 g boczku
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki kaszy kuskus
sól

Sos:
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki curry
150 g sera

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.
Na patelni rozgrzać masło i na gorący tłuszcz przełożyć cebulę i zeszklić.
Boczek wędzony pokroić na drobno i dodać do cebulki, doprawić solą, dodać curry i podsmażyć.
Kasze kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu i tak przygotowaną dodać do cebulki i boczku, dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia, gęsto nakłuć widelcem i wyłożyć farsz.
Do kubka przełożyć śmietanę, dodać jajko, szczyptę soli i curry, dokładnie wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać do masy śmietanowej, wymieszać i polać tartę.
Boli ciasta francuskiego pozawijać do środka ( nie muszą się schodzić ).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z tartą curry i piec przez 25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

94 komentarze:

  1. Takiej tarty jeszcze nie jadłam, chętnie bym spróbowała :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Kochana, bo smakuje świetnie :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  2. Co za wspaniałości kochana:* Najlepszego po Świętach:*

    buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego po świętach :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  3. O, bardzo ciekawe, mój syn lubi takie wynalazki, może i ja zrobię, ale zamiast boczku dam szynkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z szynką będzie na pewno super smaczna :)

      Usuń
  4. Bardzo fajna tarta! Z chęcią bym taką zjadła na obiad. Nie robiłam tarty baaardzo, naprawdę baaardzo dawno.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś nadrobić zaległości :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dla Ciebie pomyślę nad inną wersją :)

      Usuń
    2. Tylko musisz mi dać troszkę czasu, ale obiecuję, że będzie :)

      Usuń
  6. Jesteś bardzo pomysłowa w kuchni a to lubię najbardziej :) adoptuj mnie :D będę twoim osobistym testerem smakołyków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneczko Kochana moja bardzo chętnie Cię adoptuję :D

      Usuń
  7. Ciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto francuskie i boczek - jestem nieufna wobec tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesłusznie, bo smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  9. Wygląda naprawdę pysznie :). Dawno nie jadłam tarty na słono, trzeba to zmienić :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super pomysł! Nie przepadam za ciastem francuskim, ale w wersji na słono (zwłaszcza z serem!) jest wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O MNIAM! Uwielbiam wszystko z curry! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam Cię do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  12. Ciekawy pomysł na kolację. Musiałabym jednak przepis pozbawić jednego ze składników - curry! To jedna z trzech przypraw, obok anyżu i kminku, których nie lubię. Myślę, że i bez curry tarta będzie smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie smaczna bez curry, ale zupełnie inna :) Może zamiast curry papryka?

      Usuń
  13. Nie jem boczku ale może zamienię go na szynkę i spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z szynką również będzie pyszne :)

      Usuń
  14. Ciekawe połączenie. Ja chyba nigdy nie jadłam tarty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci wypróbować, bo smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  15. Taka tarta z boczkiem smakowałaby na pewno mojej męskiej części. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci zrobić rodzince :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. takiej tarty jeszcze nie jadłam. wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo oryginalne danie :) Prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastyczny przepis, ta tarta z pewnością jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Aniu, wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować.
    Ciasto farncuskie dopiero poznaję i jak do tej pory robiłam tylko na słodko :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne i w zależności od dodatków można je robić na słodko i na słono :)

      Usuń
  20. Ale pyszności. :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Wygląda apetycznie, chociaż boczek to nie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam - boczek możesz zamienić na szynkę :)

      Usuń
  22. Przepis wydaje się bardzo ciekawy. Z chęcią kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda super, ale coś mi się wydaje, że ten boczek popsułby mi cały smak :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Tarta wygląda super i zapowiada się bardzo smakowicie! Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, bo smakuje genialnie :)

      Usuń
  25. Odpowiedzi
    1. Wypróbuj przepis :) Tarta nie jest skomplikowana, a smakuje świetnie :)

      Usuń
  26. Jeszcze takiego wydania tarty nie robiłam , koniecznie muszę spróbować .
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo smakuje świetnie :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  27. What a wonderful aspect, I loved it. I have to try.
    I just follow the blog, follow back?
    Kisses
    http://virginiaferreira91.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja rodzina przepada za kuchnia indyjska,wiec ta tarta moze byc nasza ulubiona :))) pozdrawiam Renata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Kochana i mam nadzieję, że będzie Wam smakowała :)

      Usuń
  29. Tarty w takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam tarty, moja ulubiona jest z szpinakiem i orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam tarty - zarówno na słodko jaki wytrawne :)

      Usuń
  31. na pierwszy rzut oka wygląda jak ciasto :D super tarta !

    OdpowiedzUsuń
  32. Nigdy nie jadłam takiej tarty, zrobiłaś mi mega ochotę na takie danie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, bo smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  33. Myślałyśmy, że to ciacho i już chciałyśmy wbijać na herbatkę ale na obiad też chętnie wpadniemy :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Takiej nie jadłam, fajne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń