wtorek, 18 kwietnia 2017

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musztardy i dania z ich dodatkiem.
Tym razem proponuję steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podpieczone na patelni, a następnie zapiekane w piekarniku z ziemniakami i cebulą.
Danie jest niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne.
Polecam wypróbować. :)

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej
Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej



Przepis na cztery steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej.

SKŁADNIKI:

4 plastry szynki wieprzowej
1 słoiczek musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy
3-4 łyżki oleju
4 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
4-6 ziemniaków ( zależnie od wielkości )
sól
czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Plastry szynki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posolić i oprószyć pieprzem.
Przesmarować musztardą starofrancuską z każdej strony ( około 1-1,5 łyżeczki na stronę ) i odstawić mięso na około godzinę do lodówki.
Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, a następnie cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, a ziemniaki pokroić w plastry średniej grubości.
Po podanym czasie marynowania mięsa na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć steki z szynki, obsmażyć z każdej strony.
Obsmażone mięso przełożyć na talerz.
Na patelnię, na której smażyło się mięso włożyć przygotowaną cebulę, czosnek i ziemniaki, smażyć przez kilka minut.
Podsmażoną zawartość patelni włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć steki z szynki i pozostałą musztardę, naczynie zakryć pokrywką lub folia aluminiową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć potrawę.
Piec przez 40 minut pod przykryciem na funkcji grzania góra-dół.
Po podanym czasie naczynie odkryć zapiekać kolejne 20 minut.
Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podałam z buraczkami.

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

112 komentarzy:

  1. Ja robię marynatę z musztardy ale tej (krem z gorczycą) zazwyczaj​marynuje kurczaka i najczęściej dzień wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I też na pewno smakuje pysznie :)

      Usuń
    2. Bardzo Dobrze przynajmniej mój nie narzeka a to wybredny gad :D heh :P

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie :) Lubię Twoje przepisy!!!
    Nawet upiekłam ciasto Malakoff z Twojego przepisu na święta !! Bardzo nam smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że moje przepisy Ci odpowiadają :)
      Cieszę się, że ciasto smakowało :)

      Usuń
  3. Ja robiłam karkówkę w musztardzie z miodem i z rozmarynem, ciekawy smak:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso z dodatkiem miodu również bardzo lubię :) Na pewno smakowało pysznie :)

      Usuń
  4. Smacznie to zrobiłaś Aniu. Z musztardą? Czemu nie? Spróbuję. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Steki z musztardą starofrancuską smakowały rewelacyjnie :) Polecam Krysiu :) Pozdrawiam cieplutko w ten zimny poranek :)

      Usuń
  5. pycha, lubię połączenia mięska i musztardy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez bardzo lubię takie połączenie :)

      Usuń
  6. mój facet by się zachwycał takim daniem :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało wybornie, więc może przygotujesz :)

      Usuń
  7. Wygląda apetycznie, zwłaszcza ziemniaczki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczki smakowały obłędnie :)

      Usuń
  8. a ja bym na masełku smażyła, jak szaleć to szaleć;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, aż się chce je zjeść :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  10. Bardzo lubię mięso w musztardowej marynacie. Używam najczęściej Dijon. Muszę wypróbować tę z ziarnami gorczycy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, może przypadnie Ci do gustu :)

      Usuń
  11. Super, robiłam kiedyś kotlety z dodatkowo "panierowane" musztardą francuską, wyszły bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest ciekawy, a danie wyjątkowo aromatyczne :)

      Usuń
  12. Po swietach ciezko patrzec na jedzenie aczkolwiek moj ~On na pewni bylby prze szczesliwy za danie z musztarda 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotuj takie danie i uszczęśliw Twojego ~On ;)

      Usuń
  13. Często do mięs dodaję musztardę :) Danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. coraz mniej mięsa jemy, ale na takie steki skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z takiego obiadu mój mąż byłby zadowolony ;) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. już wiem co będę miała jutro na obiad, świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i gorąco polecam :)

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Nie tylko tak wygląda, ale również tak smakuje :)

      Usuń
  18. Stek oooo coś cudownego :) :*

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow! Super jest ta propozycja. Takie apetyczne steki jak najbardziej wpisują się w moje gusta smakowe. Bardzo ładnie podane.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i gorąco zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  20. Nie przepadam za szynką, więc spróbowałabym zrobić wersję z kurczakiem, ciekawe czy udałoby mi się :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można zastąpić szynkę mięsem kurczaka i będzie równie smaczne :)

      Usuń
  21. Moim chłopakom Twoje steki przypadły by do gustu
    Oni są raczej mięsożerni i obiad bez mięska jest ble

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię dania mięsne, ale takim bez mięsa nie pogardzę ;)

      Usuń
  22. Bardzo często marynuję mięso w musztardzie, ale w takiej francuskiej - nigdy :) Z pieczonymi ziemniaczkami musiały być wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda smakowicie. Mój małżonek uwielbia musztardę, chętnie takie danie mu zaserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Karkówka w musztardzie z grilla - coś pięknego! Pomimo tego, że musztardy nie lubię. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szyneczka również pysznie smakuje :) Pozdrowionka :)

      Usuń
  25. Ja również lubię dodawać musztardę do dań, sosów,... Nadają im charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda super, lubię dodatek musztardy w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja średnio przepadam za szynką, bo jest sucha, chyba że bym ją nawstrzykiwała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam szyneczkę i nie przeszkadza mi jej suchość, ale można to danie przygotować np z karkówką - będzie mniej suche :)

      Usuń
  28. Lubię mięsa z dodatkiem musztardy francuskiej:) za to nigdy nie jadłam jej w połączeniu z ziemniakami. Danie wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczki tak przygotowane smakują rewelacyjnie, wypróbuj :)

      Usuń
  29. Interesting post! Happy Easter! 🐇🐣🐇🐣🐇🐣🐇🐣

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepyszne i proste danie, Aniu, wygląda rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. świetne danie! muszę zapamiętać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, bo smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  32. muszę kiedyś spróbować, bardzo podoba mi się ten przepis a danie na zdjęciach wygląda szalenie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda rewelacyjnie, zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo danie jest rewelacyjne :)

      Usuń
  34. Lubie dania z piekarnika, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Robiłam w święta polędwiczki w sosie musztardowym i gościom bardzo smakowały więc to dobre połączenie ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj i ten przepis, bo szynka tak przygotowana smakuje rewelacyjnie.

      Usuń
  36. Bardzo lubię mięso z nutą musztardy:) Jest aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, aromatyczne i bardzo smaczne :)

      Usuń
  37. Ja jako mięsożerca mówię zdecydowanie TAK! Bardzo lubię połączenie musztardy z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci wypróbować Kochana, bo smakuje świetnie :)

      Usuń
  38. Na takie mięsko to ja się wpraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Bardzo smacznie to wygląda, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje świetnie, jest to bardzo aromatyczne danie :) Wypróbuj :)

      Usuń
  40. Wygląda to fenomenalne :-) mniam

    OdpowiedzUsuń
  41. No i już mam pomysł na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń