czwartek, 20 kwietnia 2017

Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym powstał najpierw w mojej głowie, a następnie w mojej kuchni z potrzeby wykorzystania marchewki, której kupiłam zbyt dużo, anie chciałam, aby się zmarnowała, czy straciła swoją świeżość.
Danie wyszło rewelacyjne - schab kruchy i delikatny, a sos marchewkowy pikantny i aromatyczny.
Idealne, pyszne i rozgrzewające danie dla wielbicieli pikantnych smaków i mięsa. :)

Schab w pikantnym sosie marchewkowym
Schab w pikantnym sosie marchewkowym



Przepis na dwie porcje schabu w pikantnym sosie marchewkowym.

SKŁADNIKI:

Marynata:
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki chili

300 g schabu
3 łyżki oleju
2 marchwie
2 cebule posiekać
1 ząbek czosnku
1/2 litra wody
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
1 łyżka śmietany 18%
natka pietruszki do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na marynatę przesypać do miseczki dokładnie połączyć.
Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w paski.
Przełożyć do miski z przyprawami i dokładnie całość wymieszać, odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po podanym czasie na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, obsmażyć.
Cebule i czosnek obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.
Marchew obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Z patelni zdjąć mięso, przełożyć na tłuszcz po smażeniu mięsa posiekana cebulę z czosnkiem i zeszklić, a następnie dodać startą marchew i całość podsmażyć kilka minut.
Wlać wodę, wsypać ostrą paprykę, włożyć wcześniej zdjęte z patelni mięso i całość dusić na małym ogniu do miękkości wszystkich składników i odparowania większości płynu.
Danie doprawić do smaku solą, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Schab w pikantnym sosie marchewkowym oprószyłam natka pietruszki i podałam z ryżem.

Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym

130 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na inne wykorzystanie schabu. Klasyczne schabowe - nuda, pieczony - bywa za suchy, Twój przepis - godny wypróbowania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego jeszcze nie próbowałam, ale chętnie wykorzystam przepis! Pięknie podane jak zawsze! Pozdrawiam ( :

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i polecam, bo smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  3. Uhhh... kolejna propozycja trafiająca wprost w moje kubki smakowe! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze i polecam Ci wypróbować, bo jest mega pyszne :)

      Usuń
  4. Pyszności chociaż ja się obawiam chili nie za bardzo lubię takie ostre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zamienić chili na ostrą paprykę, będzie dużo mniej pikantne :)

      Usuń
  5. Też kiedyś wynalazłam ten sos ;-) Z tym, że ja używałam go do kurczaka pozostałego po ugotowaniu rosołu, którego nikt nie chciał zjadać, a z sosem jednak znikał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Człowiek myśli, że wynalazł coś nowego, a tu proszę - ktoś inny miał podobny pomysł :) Tak się często zdarza :)

      Usuń
  6. Nie jadłam nigdy czegoś takiego, ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności nam zaserwowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdybym nie przeczytała tytułu czy przepisu, pomyślałabym że to ryba po grecku, bo wczoraj jadłam coś takiego podobnego wyglądu :D
    Musi dobrze smakować :)

    Pozdrawiam, Sylwia :)
    Dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje rewelacyjnie :) Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Doskonały pomysł!:) Brawa za kreatywność:) I jak pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm.. z dodatkiem marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki piękny talerz! Cudo.
    Już mam kolejny pomysł na obiad- wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe danie, odrobina pikantności jest zawsze mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  13. w takim talerzu to na pewno z miłością podane <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis przepisem ale jaki śliczny talerzyk! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja często schab duszę, zamiast go piec :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu bardzo fajne danie, zjadłabym dzisiaj takie na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo apetycznie, szczególnie na tym ślicznym talerzyku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nadmiar marchewki wykorzystuje inaczej, ale ten przepis mnie zaskoczył i zaciekawił:)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda bardzo apetycznie , i smakuje super ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mięso to zawsze dobry wybór. ;]

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki uroczo wygląda to danie :) Na pewno jest smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  22. No moja kochana, teraz to już medal masz ode mnie, talerz serce, cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie :)
      Bardzo mi miło :)

      Usuń
  23. Takie danie jest świetne, pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. a ja dziś bez obiadu, a Ty mi takie smakołyki pozakujesz
    i talerz pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie podane danie, zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Idealne, rozgrzewające danie na tegoroczną wiosnę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, odrobina pikanterii działa rozgrzewająco :)

      Usuń
  27. Pięknie wygląda i z sercem podany ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Super! Świetny pomysł :) Na taki schab to ja mam ochotę. Bardzo apetyczne. Uwielbiam takie smaki. Muszę zrobić niebawem. Pięknie podany.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  29. bardzo zaintrygował mnie ten przepis! muszę się pokusić, żeby w domu zrobić odmianę wszystkim od schaba w panierce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, bo smakuje świetnie :)

      Usuń
  30. Super talerzyk, a danie takie, że można się zakochać :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Apetycznie i pięknie podane :) gdzie kupiłaś ten talerzyk/miseczkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie :)
      Jakiś czas temu dopadłam to cudo w Tesco, a dokładnie to Mężuś dla mnie dopadł :)

      Usuń
  32. Bardzo lubię pikantne dania, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Odpowiedzi
    1. Były w Tesco :) Ale już od długiego czasu ich nie widzę ...

      Usuń
  34. O rany kobieto!!!! ale smaka robisz!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Fajny, mało spotykany pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Danie pyszne, a talerzyk przeuroczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam - danie i talerzyk ;)

      Usuń
  37. Wygląda bardzo smakowicie. Fajna odmiana dla schabu na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i polecam, bo smakuje świetnie :)

      Usuń
  38. Super pomysł na smaczny obiadek!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  39. Wyborne danie :) Bardzo fajny sposób podania dania w tym talerzyku w kształcie serduszka ;) Co róż to fajne smakołyki na tym blogu :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie za miłe słowa :)
      Talerzyk również bardzo mi się podoba :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  40. Ja dzisiaj jadłam tylko śniadanie, wody dużo piłam, nie miałam czasu a nawet możliwości by coś normalnego zjeść... teraz wieczorem, myślę, że nie będę się opychać przed spaniem ale przy okazji wpadłam na pomysł, że Ciebie odwiedzę...
    .... no i teraz sama nie wiem...
    Taki post na zgubę, jak dla mnie :)
    ale nie, będę się trzymać mocno, nie zajrzę do lodówki. Będę pisać komentarz:)
    Jutro jest piątek więc odpada... ale przy okazji mam pytanie, bo w przepisie jest schab, a my wieprzowiny i wołowiny nie jemy, tak sobie myślę o tej piersi z kurczaka, czy ten smak byłby podobny, czy zmiana mięsa to już zupełnie inna bajka?
    Bardzo mi odpowiada marchewka w tym przepisie, gratuluję pomysłu,
    ok. kończę esej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało możesz wykorzystać filet z kurczaka, smak będzie podobny, a mięsko bardziej delikatne. :)
      Jeśli nie zjesz schabu to różnicy nie wyczujesz ;)
      Filet z kurczaka jest tak uniwersalnym mięsem, że można dodać zamiast schabu i będzie świetnie się komponować z marchewką i przyprawami :)
      P.S. bardzo miło czytało mi się Twój komentarz i ślicznie dziękuję :)
      Pozdrawionka ślę :)

      Usuń
    2. Super :)
      Dobrej nocy życzę :)

      Usuń
    3. Dziękuję i wzajemnie :)

      Usuń
  41. Aniu! Bardzo smaczne danie, Ale ja nie robię pikantnych rzeczy bo nie mogę ich jeść - Pozdrawiam Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem,może następna propozycja będzie odpowiednia dla Ciebie Krysiu :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  42. Z chęcią bym zjadła! Wygląda przepysznie :)
    allixaa.blogspot.com - klik

    OdpowiedzUsuń
  43. Super przepis! I schab i tartą marchewkę bardzo lubię i często przygotowuje, ale nigdy w takiej formie jak tu. Wypróbuję na pewno i to chyba w ten weekend, bo w zamrażarce na pożarcie czeka schab, będzie więc inaczej niż zwykle:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, polecam :)
      Schab w marchewce smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  44. miałaś bardzo kreatywny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wspaniałe danie, pięknie podane. Takie od serca, w serduszkowym talerzyku. Przepis ciekawy, niebanalny. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Krysiu :)
      Schab smakował wyśmienicie :)

      Usuń
  46. A wiesz, że dawno nie jadłam takiego duszonego schabu? Chyba w podstawówce lub w przedszkolu, na stołówce :) U mnie w domu zawsze się go piekło (w formie pieczeni lub roladek), lub robiło kotlety :) Z sosem marchewkowym i ryżem musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował rewelacyjnie :)
      Wypróbuj :)

      Usuń
  47. Pychotka! I wygląda wspaniale!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i polecam :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  48. Ha!!! Już wiem co zjemy w niedzielę :D!!!

    Aniu zazdroszczę Ci tej pomysłowości w kuchni. Ja jestem leń ostatni pod tym względem i gdyby nie Ty, serwowałabym ciągle rodzince schabowego z pyrami ;)!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci ten schabik, bo świetnie smakuje :)
      Bardzo się cieszę, że chociaż troszkę mogę Ci pomóc w kuchni podsuwając pomysły na obiad :)

      Usuń
  49. Mniaaami, właśnie szukam czegoś na obiad :)
    Zapraszam na podsumowanie miesięcznej współpracy, zaobserwuj i daj znać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis, bo schab smakuje świetnie :)
      Zajrzę do Ciebie, ale nie umawiam się na wspólne obserwacje
      Obserwuję blogi, które mnie interesują i które chcę obserwować, a nie takie, które chcą abym je obserwowała na zasadzie wymiany.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  50. Wygląda pysznie i na podane na takim talerzu.. :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Pięknie podane :) Cudny jest ten talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Cudnie podane i bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  53. Świetny przepis. Talerzyk też mi się podoba. :-0

    OdpowiedzUsuń
  54. Uwielbiam ostre dania :) Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Wygląda pysznie, szkoda, że mam uczulenie na ryż, ale można zjeść z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można z ziemniaczkami :) Będzie równie pyszne :)

      Usuń