piątek, 14 kwietnia 2017

Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak to jedno z tych ciast, które znam z dzieciństwa.
Często przygotowywane w moim domu rodzinnym i uwielbiane przez wszystkich.
Pyszne ciasto, które składa się z warstwy waniliowej, kakaowej, kwaśnego dżemu z czarnych porzeczek i pysznej bezy/pianki - zapewne dzięki tej piance ciasto ma taką mało apetyczną nazwę, bo bardzo często piana z białek mniej ubita przypomina pleśń, a dawniej super robotów kuchennych, które idealnie ubijają pianę z białek nie było, więc i pianka często wychodziła mało udana. :-)
Pomimo nazwy ciasto jest rewelacyjne, nie jest przesłodzone, no i ta kwaskowata nutka dżemu.
Pyszne ciasto na każdy dzień. :-)

Ciasto Pleśniak
Ciasto Pleśniak



Przepis na blaszkę 24*24 cm

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
250 g masła
1,5 szklanki cukru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
dżem z czarnych porzeczek

Do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę i proszek do pieczenia przesypać do miski, dodać pół szklanki cukru i dokładnie wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę masło, aromat waniliowy i żółtka ( białka odłożyć w chłodne miejsce ).
Zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Dwie części owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.
Do trzeciej części dodać kakao i wodę, zagnieść, a następnie owinąć w folię i również schować do zamrażarki.
Ciasto chłodzić przez około 30 minut.
Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką.
Na dno blaszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach białą część ciasta, na jasną część wyłożyć dżem z czarnych porzeczek.
Na dżem zetrzeć kakaową część ciasta.
Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru i wyłożyć na ciemnej części ciasta, na białka zetrzeć ostatnią część ciasta - jasną.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.
Ciasto Pleśniak piec około 45 minut na funkcji grzania góra-dół.
Po upływie podanego czasu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i studzić ciasto wewnątrz piekarnika, aby beza wyschła.

Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak



Kochani!!!

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy chciałabym złożyć Wam i Waszym najbliższym najserdeczniejsze życzenia.
Wszystkiego co najlepsze, najwspanialsze i najpiękniejsze, a przede wszystkim zdrówka, spokoju, miłości i radości.
Oby te Święta spędzone w gronie najbliższych dały Wam szczęście, napełniły wiarą i optymizmem.


Wesołych Świąt!!!

182 komentarze:

  1. Lubię plesniak, można go robić z różnymi owocami, jak jest sezon to robię z rabarbarem, śliwkami, jagodami, ale z porzeczkami jeszcze nie próbowałam! Na pewno pyszny! Życzę zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest pyszny :)
      Wesołych Świąt :)

      Usuń
  2. Znam pleśniaka i bardzo lubię!
    Super ciasto!
    Szkoda, że nie zrobiłam na święta nawet.
    Pyszotka!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze zrobisz, czasu jest jeszcze troszkę :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  3. Oo lubie pleśniaka:) u nas się zwykle robi z powidłami śliwkowymi. Wesołych i pysznych Świąt!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię z dżemem, a czasami z owocami :)
      Wesołych Świąt :)

      Usuń
  4. Ubostwiam uwielbiam i dalabym sie za to pokroic... 👍 ale mam dwie lewe rece do pieczenia i zerowe umiejetnosci ciastowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś uda mi się namówić Ciebie do zrobienia jakiegoś ciasta :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię ze względu na bogactwo smaku, ale każdy robi je inaczej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, sama znam kilka wersji tego ciasta :)

      Usuń
  6. Pyszna propozycja na pleśniaka. Ja daję zamiast dżemu dużo jabłek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłuszkami tez czasami robię :)

      Usuń
  7. Chyba nigdy typowego pleśniaka nie jadłam, ale uwielbiam słodko-kwaśne połączenia :) Mniam!
    Dziękuję ślicznie za życzenia i Tobie również życzę spokojnych świąt, spędzonych w zdrowiu, w gronie najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ciasto by Ci smakowało :)
      Jeszcze raz Wesołych Świąt :)

      Usuń
  8. Pyszne ciasto :) Planuję jego wykonanie na każde święta, ale rezygnuję ze względu na czas potrzebny do wykonania.
    Wesołych Świąt i smacznego jajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuj, bo ciasto jest mega pyszne :)
      Wesołych Świąt:)

      Usuń
  9. Ja tylko lubię z czarną porzeczką :) babcia latem robi z wiśniami i rabarbarem i to już nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy takiego nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to ciasto, ale z dżemem jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda pięknie:))Pozdrawiam i radosnych świąt życzę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie :)
      Wesołych Świąt:)

      Usuń
  13. Bardzo lubimy Pleśniak, nauczyłam się go robić od mamy. Znam wersję z różnymi owocami, ale z dżemem nie próbowałam. Muszę zrobić według Twojego przepisu. Radosnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mi się zdaje, że takie ciasto kiedyś jadłem, ale już nie pamiętam :) W każdym bądź razie takiego ciasta nie piekłem :) Muszę spróbować upiec takie ciasto :)

    Pozdrawiam serdecznie i również życzę wesołych świąt!
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci to ciasto, bo jest mega smaczne :)
      Wesołych Świąt :)

      Usuń
  15. Pleśniak! Jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pleśniaka, to jedno z moich ukochanych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mega fajne ciasto. Takie lubię choć jeszcze go nie piekłam. Zdrowych i błogosławionych Świat Wielkiej Nocy życzę. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować :)
      Wesołych Świąt :)

      Usuń
  19. Kolejne kuszące ciastko :) I to w Wielki piątek ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ściskam i życzę bardzo radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pycha ciacho!
    Kolorowych, radosnych, rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam tego rodzaju ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. U nas Pleśniak funkcjonuje pod nazwą FUGA. To jeden z moich ulubionych wypieków. Bardzo smaczny z warstwą pokrojonych w plasterki jabłek z kompotu. Najpyszniejsza wg mnie jest wersja drożdżowa, którą piekła znajoma mojej mamy. Nigdy nie udało mi się jej odtworzyć.
    Życzę pogodnych i radosnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owocami również robię, ale wersji drożdżówej jeszcze nie próbowałam. Muszę przetestować :)
      Wesołych Świąt:)

      Usuń
  24. O myślałam niedawno właśnie o tym cieście! Wygląda pysznie :)
    Spokojnych, radosnych i rodzinnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Odpowiedzi
    1. Nazwa starsza pewnie niż niejedna z nas ;) Ciasto jest pyszne :)

      Usuń
  26. nazwa na za bardzo apetyczna, ale placek z pewnością jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa wzięła się od pianki i chociaż nie brzmi zbyt smacznie to jest rewelacyjne :)

      Usuń
  27. Nie jadłam takiego wcześniej, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne ciacho, też planowałam zrobić na Święta, może po mi się uda :) Dla Ciebie również życzę wszystkiego co najlepsze z okazji Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, bo jest świetne :)
      Wesołych Świąt :)

      Usuń
  29. Ciasto wygląda pysznie, po świętach na pewno wypróbuje przepis bo od samego patrzenia robię się głodna :) Wesołych i radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj :)
      Dziękuję i wzajemnie :)

      Usuń
  30. Jedno z najlepszych, kruchych ciast :)Wesołych i rodzinnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nigdy takiego nie robiłam, ale gdzieś jadłam, tylko nie pamiętam smaku :D
    Wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam pleśniaka :) a Twój wygląda perfekcyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  33. Smak tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Moja ciocia robiła takie ciasto i bardzo mi smakowało. Dziekuję za piękne życzenia. Tobie też życzę aby te święta były dla Ciebie radosne i naładowały pozytywną energią:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wow, wygląda apetycznie - pierwszy raz je widzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci wypróbować, bo jest pyszne :)

      Usuń
  35. U mnie dzisiaj również sporo wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Dawno nie piekłam tego ciasta, a jest pyszne. Dziękuję za życzenia :) Pozdrawiam Cię cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nazwa może nie jest kusząca, ale ciasto wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. U mnie babcia nazywa go "szarpaniec". Faktycznie jest pyszne i również pamiętam go z dzieciństwa :-D

    OdpowiedzUsuń
  39. Pleśniak kojarzy mi się z PRL-em. Wtedy masowo wszyscy go wypiekali...
    Miłego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wtedy to był hit:)
      Dziękuję i wzajemnie :)

      Usuń
  40. U mnie takich pyszności nie ma tylko skromnie bo nie miałam nawet kiedy zrobić zakupy i wrzuciłam do koszyczka byle co :P Kochana wszystkiego najlepszego, zdrówka, radości i samych pyszności :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadrobisz po świętach ;)
      Dziękuję i wzajemnie Anusiu :*

      Usuń
  41. Znam to ciasto, ale trochę w innym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto ma wiele wersji, ale na pewno każda pyszna :)

      Usuń
  42. Wydaje mi się, że pleśniak to niedoceniane ciasto :) Wesołych Świąt! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo osób już o nim zapomniało
      Dziękuję i wzajemnie :)

      Usuń
  43. Moja mama często je robiła :) wygląda pysznie :). Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  44. Oj tak, to ciasto jest przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie wstawiłam do pieca, mam nadzieję, ze bedzie pyszny :) jaka temperatura pieczenia ? Ja ustaeilam 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie - 180 stopni, grzałka góra-dół
      Dobrą temperaturę ustawiłaś :)

      Usuń
  46. Uwielbiam takie ciasta :-) życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko i wzajemnie życzę wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  47. Wyglądasz pysznie! :-)

    Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych! :-)

    Pozdrawiam,
    www.kosmetykiani.pl

    OdpowiedzUsuń
  48. Zrobiłaś mi smaka, zmiana planów, u nas też będzie :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Moje dzieciństwo smakowało skubańcem, nie pleśniakiem. Ale i pleśniaka chętnie skosztuję. Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję :) A nazwa to tylko nazwa ;)

      Usuń
  50. bardzo lubie, choć chyba jeszcze nie ma go na blogu ;)
    Wesołych Świąt Wielkanocnych, pokoju ducha, wiary w Boga i w ludzi. Umiejętności dostrzegania piękna tego świata i oczywiście wiary w Siebie i swoje możliwości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie Renatko i wzajemnie :)

      Usuń
  51. U nas też wszyscy za pleśniakiem przepadają :D
    Samych radosnych i najsłodszych chwil z rodziną :) :*

    OdpowiedzUsuń
  52. Czytasz mi w myślach chyba
    Dziś gadałyśmy z koleżanką, że pleśniak to moje ciacho z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Rzeczywiście, to ciasto kojarzy mi sie z dzieciństwem, choć przepis mojej mamy był nieco inny... Pięknych, radosnych i smacznych świąt Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  54. Piekłam kiedyś nieco inną wersję pleśniaka:)
    Twój wygląda przepysznie!
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  55. Spokojnej, radosnej i słonecznej Wielkanocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa oraz wielu spotkań w gronie najbliższych!

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  56. Uwielbiam to ciacho! Chyba nigdy mi się nie znudzi :)
    Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Aniu,ciasto wyglada super :)))Zdrowych i radosnych swiat dla Ciebie i Twoich bliskich :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  58. Oooo, pleśniak znam, ale dawno go nie robiłam. Fajnie że o nim przypomniałaś i zamieściłaś przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci o nim przypomniałam :)

      Usuń
  59. Wygląda super, chociaż nazwa trochę dziwna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod taką nazwą funkcjonował mojej rodzinie :)

      Usuń
  60. Uwielbiam to ciasto <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  61. Wygląda przepysznie! Kiedyś już taki jadłam :)

    Pozdrawiam, Sylwia :)
    Dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest mega smaczne :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  62. wygląda smakowicie! Z chęcią bym skosztowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wypróbować :)

      Usuń
  63. Raz próbowałam zrobić pleśniaka.

    Nie wyszedł.

    http://screatlieve.blogspot.com/
    http://www.youtube.com/watch?v=fq-Q8bYT6UA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo ciasto jest pyszne, ale może skusisz się i spróbujesz raz jeszcze :)

      Usuń
  64. Zawsze uwielbiałam jak mama go robiła ;)
    Przepysznie wygląda ;))

    OdpowiedzUsuń
  65. genialne ciasto. Bardzo je lubie

    OdpowiedzUsuń
  66. U mnie mama robi tylko z jasnego ciasta ;) jest ciasto, dżem (najczęściej porzeczkowy ale czasem i jabłkowy), na to pianka i kruszonka;) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jasnego kiedyś też robiłam, ale bardziej przez przypadek ( zapomniałam kupić kakao ) ;)

      Usuń
  67. uwielbiam Twojego bloga, zawsze świetnie przygotowany post! <3

    OdpowiedzUsuń
  68. Zupełnie zapomniałam o tym cieście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz Ci przypomniałam i możesz przypomnieć smak rodzince :)

      Usuń
  69. u nas to ciacho nazywa się skubaniec ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znam pod nazwą pleśniak, ale to nie nazwa jest ważna, a smak :)

      Usuń
  70. Mogłabym jeść na blachy. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak je lubisz :)

      Usuń
  71. Pyszna klasyka. Bardzo lubię takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  72. Nie znałam tego ciasta a nazwa nie brzmi zbyt fajnie ;) ale przyznam że wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto smakuje świetnie i może nazwa nie jest zbyt fajna, ale ciasto palce lizać ;)

      Usuń
  73. Ja całe dzieciństwo myślałam, że te ciasto jest spleśniałe i nigdy go próbować nie chciałam. Ale muszę zrobić i się przekonać jak smakuje, bo wygląda znakomicie ;)

    Pozdrawiam i zapraszam
    http://designyourhappylife.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest spleśniałe, a smakuje obłędnie :) Polecam :)

      Usuń