poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Malakoff to austriacki tort migdałowy przygotowywany bez pieczenia.
W mojej wersji jest to ciasto rumowe i pieczone. :-)
Puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku rumowym, a pod kremem marmoladka.
Wierzch ciasta przesmarowany jest cienką warstwa kremu i posypany lekko podprażonymi płatkami migdałów.
Ciasto smakuje wyśmienicie, polecam :-)

Ciasto Malakoff w wersji rumowej
Ciasto Malakoff w wersji rumowej



Przepis na blaszkę 24*24 cm

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30%
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu

Poncz:
100 ml wody
1 łyżka cukru
1 łyżka rumu

Dodatkowo:
1/2 słoiczka marmolady lub konfitury
60 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt - jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych na puch jajek, delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Dno blaszki ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru i natłuszczenia.
Przelać ciasto do przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Blaszkę z biszkoptem włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 20 minut na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem - jedną szklankę mleka zagotować.
Pozostałe mleko, śmietankę, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną dokładnie połączyć.
Przygotowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka i stale mieszając ugotować budyń.
Budyń odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć stopniowo dodając chłodny budyń.
Na samym końcu dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać.
Poncz - cukier rozpuścić w letniej wodzie, dodać rum i dokładnie wymieszać.
Jeden blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, a następnie na nasączony biszkopt wyłożyć kleksy marmolady.
Na tak przygotowany biszkopt z marmoladą ostrożnie wyłożyć krem rumowy pozostawiając około 1/4 do przesmarowania wierzchu ciasta, nakryć drugim płatem ciasta.
Górny biszkopt nasączyć pozostałym ponczem, a następnie przesmarować pozostałym kremem.
Płatki migdałowe delikatnie uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta.
Ciasto Malakoff najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania.

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Źródło przepisu Doradca Smaku

112 komentarzy:

  1. Wygląda przewspaniale!! Jestem ciekawa jak ubijasz jajka na biszkopt... ja najpierw ubijam pianę na sztywno, a potem dodaję żółtko i cukier naprzemiennie i cały czas ubijam. Na koniec dodaje mąkę i delikatnie mieszam łyżką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej też tak robiłam, ale od czasu jak posiadam w swym domostwie robota kuchennego wbijam całe jajka ( tak jak podaję w przepisie ) i po zrobieniu ciasta nie widzę żadnej różnicy pomiędzy robieniem tym sposobem, a osobnym ubijaniem białek. Kluczem do sukcesu jest to jak bardzo dasz radę ubić jajka - jeśli mikser niezbyt mocny to można ubijać najpierw białka, ale po co komplikować sobie życie ;) Na blogu jest przepis na biszkopt do tortu - zerknij :)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie -chyba upiekę go na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. Lubię ciasta z masą budyniową. Do tego te płatki migdałowe. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle razy byłam w Austrii, a tego torciku nie znam :( Ale już wiem, że to moje smaki! W dzieciństwie bardzo często jadałam podobne ciasta. Teraz tęsknię za takim wykwintnym smakiem. Muszę niebawem sobie takie zrobić.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest pyszne :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  5. Choć za alkoholem w słodyczach nie przepadam, to czuję, że tu by mi posmakowało - lubię kontrast budyniowego kremu i lekko kwaśnego dżemu/konfitury :) I puszysty biszkopt... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię rum i jeśli alkohol, to tylko w słodyczach. Pewnie ciasto było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Krem o smaku rumowym musi być pyszny i jeszcze w połączeniu z marmoladą... rozpływam się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest rewelacyjne :) Polecam :)

      Usuń
  8. Ja po imprezce z tortem i innymi słodkościami, więc jeszcze mi słodko:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chcę ograniczyć słodycze a ty mnie musisz kusić :(
    Jak już smaki robisz to mogłabyś dać kawałek...:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Aniu :) Bardzo miło mi będzie Ciebie gościć :)

      Usuń
  10. Mmmmm.... bardzo apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mogę Ci ukraść kawałek?
    Zapowiada się pyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie znałam tego ciasta. Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo jest mega pyszne :)

      Usuń
  13. Świetne ciacho. Chętnie je wypróbuję. Szukałam czegoś takiego. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, a ja bidna na diecie bez łakoci :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda. Bardzo lubię ciasta z nutą alkoholu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjne, polecam wypróbować :)

      Usuń
  16. Słyszałam o tym cieście ale nigdy nie jadłam... ciasta z nuta alkoholu to nie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkoholu w tym cieście jest niewiele, ale trzeba lubić smak rumu, bo jest wyczuwalny :)

      Usuń
  17. Fajny przepis, wypróbuję na święta.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda apetycznie, jeszcze go nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Poproszę o kawałeczek, bardzo smacznie u Ciebie Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie Małgosiu :) Częstuj się :)

      Usuń
  20. Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis, bo ciasto jest świetne :)

      Usuń
  21. Nie znałam tego ciasta. Bardzo apetyczne. Wygląda na delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest delikatne chociaż krem do najlżejszych nie należy, ale warte jest wypróbowania :)

      Usuń
  22. Wygląda przepysznie! Jednak u mnie nie da rady z pieczeniem, zwykle przygotowuje słodkości bez pieczenia, za wyjątkiem muffinek i ciastek owsianych - to jakoś jestem w stanie ustrzec przed zwęgleniem ;-) Słaby i prymitywny mam piekarnik w swoim służbowym mieszkanku. A już miałam nadzieję po pierwszym zdaniu, że ciasto będzie bez pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety - ciasto jest na biszkopcie, ale widziałam wersje z ciastkami :)

      Usuń
  23. To ciasto od dłuższeg0o czasu jest na mojej liście do zrobienia. Kiedy tak patrzę na zdjęcia, które przedstawiasz, to myślę, że szybciej podejmę decyzję, żeby zrobić to pyszne ciasto. Aniu, nawet nie wiesz jak bardzo mnie zachęciłaś. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę Krysiu, że Cię zachęciłam :) Ciasto szczerze polecam, bo smakuje obłędnie :)

      Usuń
  24. Aniu wspaniałe ciasto, oj zjadłabym sobie kawałek albo i nawet dwa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i częstuj się śmiało Marzenko - nie będziesz zawiedziona :)

      Usuń
  25. Aniu,jak dobrze,ze Cie mam :))) przepadam za ciastami a jesli sama nie upieke to nie zjem :)))) sprawdze w najblizszym czasie Twoj przepis,sama nazwa brzmi intrugujaco :)pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Przepis polecam, bo ciasto smakuje wybornie - ta rumowa nutka w połączeniu z marmoladą smakuje świetnie :) Pozdrowionka :)

      Usuń
  26. Ciasta rumowego nie miałam okazji spróbować. Wygląda obłędnie, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Kochana, bo jest przepyszne :)

      Usuń
  27. Nie przepadam za ciastem z kremem, a tato je uwielbia, więc pewnie by mu smakowała Twoja propozycja;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto wygląda niesamowicie, aż się chce spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. kolejny raz wchodzę na Twojego bloga i widzę świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  30. Odpowiedzi
    1. Polecam Małgosiu :) Ciasto jest pyszne :)

      Usuń
  31. Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  32. Aniu! Już na zdjęciu widać że jest smakowity - Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smakuje rewelacyjnie :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  33. Pierwszy raz widzę takie ciasto - obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja narazie musze się zadowolić ciastem nie wymagającym pieczenia. To Twoje wygląda na bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie znam tego ciasta, ale wydaje się być super smaczne!!

    OdpowiedzUsuń
  36. Rum dodaje ciastu charakteru i niezwykłego smaku :) Jak ja już chcę Wielkanoc! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze troszkę i będą Święta, doczekasz się :)

      Usuń
  37. Chętnie wezmę przepis na to ciasto.Uwielbiam migdały. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierz i wykorzystaj :) Ciasto jest pyszne, polecam :)

      Usuń
  38. Wygląda smakowicie, nie dziwię się że każdy ma ochotę je zrobić, dołączam się do tłumu:-)

    OdpowiedzUsuń
  39. muszę się zgodzić z wcześniejszymi komentarzami ciasto prezentuje się niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Częstuję się kawałeczkiem tego pysznego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Minam. Ależ ten tort przepysznie wygląda :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń