sobota, 18 marca 2017

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą, a także tymiankiem i natką pietruszki to bardzo smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe.
Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale czas potrzebny do przygotowania nie należy do bardzo krótkich, jednak efekt końcowy jest warty poświęconego czasu.
Zachęcam do wypróbowania tego aromatycznego i pysznego dania. :-)

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą



Przepis na 2-3 porcje żeberek z pieczarkami i zieloną soczewicą.

SKŁADNIKI:

400 g żeberek
sól
papryka słodka
2 łyżki oleju
2 cebule
1 ząbek czosnku
300 g pieczarek
1 marchew
1/2 szklanki zielonej soczewicy
czarny pieprz mielony
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę opłukać, a następnie namoczyć na minimum pół godziny w zimnej wodzie.
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Marchew obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Żeberka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
Natrzeć z każdej strony solą i papryką słodką.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący włożyć żeberka, smażyć na jasnobrązowy kolor.
Podsmażone mięso zdjąć z patelni i na tłuszcz, na którym smażyło się mięso włożyć cebulę i czosnek, podsmażyć.
Dodać marchew, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki.
Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, dusić na małym ogniu około 10 minut.
Soczewicę odsączyć i dodać do pozostałych warzyw, wlać pół litra wody i żeberka.
Doprawić tymiankiem i całość gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy.
Pod koniec gotowania ponownie doprawić solą i pieprzem.
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewica podawać posypane natką pietruszki.

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zielona soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

72 komentarze:

  1. Pomimo, że dopiero skończyłam śniadanie, to ślinka mi cieknie na widok tego dania.Wygląda bardzo aromatycznie :-) Miłego weekendu Aniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie :-)
      Miłego weekendu Kochana :-)

      Usuń
  2. Żeberek z soczewicą jeszcze nie jadłam, u mnie zawsze tradycyjnie ;). Twoje wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, są bardzo smaczne i aromatyczne. :-)

      Usuń
  3. Wyglądają wspaniale! Super przepis!
    pozdrawiam i życzę miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i również życzę miłego weekendu :-)

      Usuń
  4. pychotka :D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię rzeberka w takim wydaniu jeszcze nie jadłam ale wypróbuję przepis i zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Aneczko, bo smakuje świetnie :-)

      Usuń
  6. Lubię dania jednogarnkowe :) To wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za żeberkami nie przepadam, ale soczewicę chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, Ty soczewicę, a ja zjem mięsko. ;-)

      Usuń
  8. Wielbiciele żeberek będą Ci wdzięczni :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dziecka nie lubię żeberek, ale w takim daniu mogłyby mi posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jakbyś spróbowała to by Ci zasmakowało. :-)

      Usuń
  10. Nie przepadam za żeberkami,ale tutaj może by mi smakowały .. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują świetnie, więc myślę, że mogłabyś zmienić zdanie co do żeberek :-)

      Usuń
  11. Dawno nie było u mnie na obiad żeberek... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś nadrobić zaległości :-)

      Usuń
  12. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam żeberka. :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Obiad wygląda przepysznie, ale ja nie lubię żeberek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może inna moja potrawa Ci zasmakuje :-)

      Usuń
  14. Jakoś nie przepadam za żeberkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla Ciebie zamiast żeberek przygotuję coś innego :-)

      Usuń
  15. Z przyjemnoscią bym zjadła Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. w takie deszczowe dni porcja żeberek to coś co zdecydowanie mi pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takie dni danie jest rewelacyjne :-)

      Usuń
  17. propozycja dla mojego tatusia, a i zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też już dawno żeberek nie jadłam, a w takim wydaniu nigdy. Może kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, bo danie jest bardzo smaczne :-)

      Usuń
  19. Żeberka bardzo lubię, ale w takim towarzystwie ich jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, smakuje świetnie :-)

      Usuń
  20. Mniam, ale bym sobie tego pojadła <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/03/bikini-czyli-ciekawostki-o-ktorych.html

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj muszę zrobić te żeberka​!Wyglądają tak apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo danie smakuje świetnie :-)

      Usuń
  22. Swietne danie na pewno zrobię wygląda apetycznie.Takiego jeszcze nie jadlam.Dziekuje za odwiedziny na moim blogu i miłe słowa.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis. :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  23. Nie pamietam kiedy ostatnio jadlam zeberka ? ale ta wersja z soczewica jakos do mnie przemawia :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna, niby żeberka, ale nieco inaczej. :-)

      Usuń
  24. Uświadomiłaś mi właśnie jak dawno nie jadłam żeberek... :*

    OdpowiedzUsuń
  25. Wszędzie tylko żeberka w coli, żeberka w miodzie i musztardzie. W końcu coś innego i fajnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo żeberka tak przygotowane smakują wyśmienicie. :-)

      Usuń
  26. Świetny sposób na żeberka. Wyglądają pysznie! Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie i również pozdrawiam :-)

      Usuń
  27. Co prawda za żeberkami nigdy nie przepadałyśmy to z zieloną soczewicą naprawdę pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ja napiszę,ze to świetny przepis na soczewicę, za którą moja rodzina nie przepada, jedynym wyjątkiem jest pasta z czerwonej:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest świetny i faktycznie można jej troszkę przemycić tym, którzy nie przepadają za soczewicą. :-)
      Pozdrowionka :-)

      Usuń
  29. Takich żeberek jeszcze nie jadłam. Wyglądają wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wypróbować :-) Smakują wyśmienicie :-)

      Usuń
  30. Dawno nie jadłam żeberek... Kusisz tymi smakami.
    Super. Lubię takie treściwe obiadki.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wypróbować przepis, bo żeberka tak przygotowane smakują wybornie :-)
      Pozdrowionka :-)

      Usuń
  31. Oj oj...ta miseczka kusi tak, że trudno już mamy ochotę przygotować sobie Twoje żeberka. Pyszna propozycja. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo danie smakuje wybornie. :-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń