środa, 15 marca 2017

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

Bardzo lubię tarty zarówno słodkie jaki wytrawne.
Tym razem prezentuję Wam tartę na cieście francuskim z cukinią i boczkiem, a całość zapieczona pod pysznym sosem jajeczno-śmietanowym z serem.
Tarta tak przygotowana jest bardzo smaczna i co ważne przygotowuje się ją bardzo szybko.
Wyśmienite danie na obiad ale też na kolację.

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem
Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem



Przepis na formę o średnicy 25 cm

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól
czarny pieprz mielony
150 g boczku wędzonego
1 cukinia
150 g sera żółtego
2 czubate łyżki śmietany 18%
1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
Czosnek obrać, opłukać, osuszyć.
Cukinię opłukać ( nie obierać ), osuszyć i pokroić w półplasterki.
Boczek pokroić w cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek w paski około 2 cm.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć cebulę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, zeszklić.
Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i całość podsmażyć.
Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, doprawić do smaku i podsmażać przez kilka minut do miękkości składników.
Formę do tarty ( średnica 25 cm ) natłuścić i wyłożyć ciastem francuskim ( dno i boki ), nadmiar ciasta przyciąć.
Farsz wyłożyć na ciasto francuskie.
Śmietanę przełożyć do miseczki, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i dokładnie połączyć.
Do masy śmietanowej dodać potarty ser, wymieszać i wyłożyć na tartę.
Boki ciasta francuskiego zawinąć do środka.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Formę z tartą na cieście francuskim włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

Tarta na cieście francuskim z cukinią i boczkiem

88 komentarzy:

  1. Przepysznie!
    Poproszę duuuży kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo tym to mogłabyś mi dogodzić :D zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie :)

    PS w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Chętnie zajrzę :-)

      Usuń
  4. To akurat nie dla mnie, bo nie przepadam za boczkiem, ale wygląda smakowicie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a co do boczku...można zrobić bez :-)

      Usuń
  5. omomom ale pycha:D ale bez boczku;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamienimy boczek na coś innego :-)

      Usuń
  6. Bardzo lubię takie tarty, smaczne, pasują i na obiad i na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, można je jeść na różne posiłki :-)

      Usuń
  7. Mniam!!! Tarta wygląda przepysznie :)!!!
    P.S. Aniu, twoje risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką było hitem wczorajszego dnia :). Dziewczynki pałaszowały obiad aż miło :). Pan Miś też był zadowolony :D!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przetestowałaś kolejne danie i kolejne Wam zasmakowało. :-)
      Teraz czas na testowanie innych potraw. ;-)

      Usuń
  8. Dzięki za cudowny przepis już wiem co dziś u mnie na obiad 😘

    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc :-)

      Usuń
  9. Lubie takie szybkie dania :-)Po po racy zazwyczaj nie mam siły na długie pichcenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest szybkie i bardzo smaczne :-) Polecam :-)

      Usuń
  10. Mi rzadko kiedy coś z ciasta francuskiego wychodziło, no ale popatrzeć zawsze miło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno by Ci się udało, nie jest skomplikowane, a bardzo smaczne :-)

      Usuń
  11. Muszę przygotować taką rodzicom na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię tarty :) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, nie będziesz zawiedziona :-)

      Usuń
  13. A ja na diecie przedślubnej. :( Bubububububububu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam... Za jakiś czas nadrobisz zaległości i popróbujesz. :-)

      Usuń
  14. Fajny pomysł. Wykorzystam chętnie bo akurat w lodówce leży smętne i opuszczone ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo tarta jest super smaczna :-)

      Usuń
  15. O właśnie szkukałam jakiegoś fajnego przepisu na tartę. Z nieba mi spadłaś.... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię takie tarty i dosyć dawno już żadnej nie robiłam. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :-)

      Usuń
  17. Podobne zdjęcie tarty przysłał mi syn, tyle że robił ze szpinakiem - swojej ukochanej na 8 marca:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze szpinakiem również robię. :-) Twój syn wie co dobre ;-)

      Usuń
  18. biorę dwa kawałki! <3 PYSZNOŚCI :D <3 smakowcie wyglada!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie miałam dziś pomysłu na obiad i postawiłam na nudne, standardowe spaghetti... w każdym razie wiem co zrobię jutro! Dzięki wielkie za pomysł, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i daj znać jak smakowało :-)

      Usuń
  20. Narobiłaś mi apetytu. Dzięki za inspirację bo zastanawiałam się co będę gotować w najbliższych dniach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że mogłam pomóc :-)

      Usuń
  21. Bardzo lubię tarty, właśnie przez to że są szybkie i zawsze pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię i to w różnych wariacjach ;-)

      Usuń
  22. Uwielbiam tarty, Twoja wygląda tak apetycznie że pochłonęłabym ją w całości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale nie sądzę, że całą byś dała radę. :-)

      Usuń
  23. Wygląda super, aż chce się sięgnąć przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Narobiłaś mi ochoty na taką tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. świetny pomysł na danie na rodzinną imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta pasuje na każdy posiłek :-)

      Usuń
  26. Zjadłabym chętnie na ciepłą kolację:) Zwłaszcza, że połączenie boczku z cukinią bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta wyszła świetna, polecam wypróbować. :-)

      Usuń
  27. Nie przepadam za cukinią, ale Twoje danie wygląda tak apetycznie, że chętnie bym je spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mogłoby Ci zasmakować po spróbowaniu. :-)

      Usuń
  28. Szybko i smacznie, tak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  29. noo to mam pomysł na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam podpowiedzieć :-)

      Usuń
  30. Odpowiedzi
    1. Zapraszam :-)
      Daj znać kiedy będziesz to zrobię :-)

      Usuń
  31. I to jest porządny obiad :) Nie dość, że danie jest super smaczne, ale i pożywne :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mega smaczne :-)
      Pozdrowionka

      Usuń
  32. Na cieśnie francuskim nie próbowałam jeszcze :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś wypróbować, bo smakuje świetnie, no i robi się ją dużo szybciej :-)

      Usuń
  33. Moja rodzinka nie przepada za cukinią, ale jak będę miała możliwość dogodzić sobie - może wypróbuję. Wszystkie Twoje potrawy wyglądają smakowicie. Ślinka cieknie na sam widok. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, bardzo mi miło :-)

      Usuń
  34. Zamieniłabym cukinię, za którą nie przepadam, na podsmażone pieczarki i byłoby git :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Fantastyczna tarta, pyszne składniki!

    OdpowiedzUsuń
  36. Tarty to ostatnio hit w naszej kuchni i na blogu :)
    Twoja będzie kolejną do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest super smaczna :-)

      Usuń
  37. Uwielbiam cukinię i boczek, więc dla mnie jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest rewelacyjna, więc szczerze polecam :-)

      Usuń
  38. Zawsze robimy tartę na słodko ale taka wytrawna wersja naprawdę musi być miażdżąco pyszna :D

    OdpowiedzUsuń