niedziela, 19 marca 2017

Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami to pyszna propozycja na danie obiadowe.
Jest to smaczna odmiana od tradycyjnego schabowego.
Schab nadziewany jest podsmażonymi pieczarkami z cebulką, usmażone, a następnie zawinięte w folię aluminiową i podpiekane w piekarniku - tak przygotowane nie są suche i ociekające tłuszczem.
Zawinięcie szczelnie w folię aluminiową sprawia, że roladki parując robią się miękkie i soczyste.

Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki schabowe z pieczarkami 



Przepis na cztery roladki schabowe z pieczarkami.

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu
500 g pieczarek
1 cebula
sól
czarny pieprz mielony
2 łyżki masła
1 jajko
tarta bułka
masło lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry.
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć  i pokroić drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, na rozgrzane masło włożyć cebulę i zeszklić.
Dodać pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem i podsmażać na małym ogniu do odparowania soku z pieczarek.
Po usmażeniu przestudzić.
Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić na cienkie kotlety.
Schab oprószyć solą i pieprzem.
Na każdy plaster schabu rozłożyć po dwie łyżki pieczarek z cebulą - niezbyt dużo, aby można było zwinąć roladki ( wszystkie pieczarki nie zostaną wykorzystane ).
Zwinąć roladki i panierować w jajku i tartej bułce.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć roladki schabowe i smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu wyjąć na papierowy ręcznik, aby ociekł nadmiar tłuszczu.
Każdą roladkę osobno zawinąć szczelnie w folię aluminiową i przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z roladkami i piec przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół.
Pozostałe pieczarki podgrzać w garneczku.
Po podanym czasie pieczenia roladki wyjąć z piekarnika, ostrożnie zdjąć folię uważając na sok, który będzie w środku folii.
Roladki schabowe z pieczarkami podałam z ziemniakami i pozostałymi podgrzanymi pieczarkami.

Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami

100 komentarzy:

  1. Pyszności :) Chętnie zjadłabym takie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne i pyszne roladki, obiad idealny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaja przepysznie! Ja z racji diety daruję sobie panierkę, ale cała reszta... hmmm idealny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na diecie to faktycznie panierka nie jest wskazana, ale możesz je zrobić bez panierki i zamiast podpiekać na patelni włożyć od razu do piekarnika. :-)

      Usuń
  4. Super obiadek 😊 Z tych pozostałych pieczarek można zrobić sos 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można i czasami tak robię, ale tym razem miało być bardziej sucho ;-)

      Usuń
  5. Pycha :D.Roladki idealne na niedzielny, rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiadek! :-) Właśnie mi uzmysłowiłaś, że dawno nie jadłam pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie powinnaś te zaległości nadrobić :-)

      Usuń
  7. Ojejku ale bym takie zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, podzielę się z Tobą :-)

      Usuń
  8. Po przekrojeniu aż mi ślinka poleciała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. My w ogóle b. lubimy pieczarki :) Nawet na surowo :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też czasami na surowo mały kawałeczek skubnę jeśli jest taka maleńka, biała i super świeżutka :-)

      Usuń
  10. Widzę że Twój blog jest bardzo pyszny:)))obiadek wyglada bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie i również serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń
  11. Mamy słabość do pieczarek <3 Pyszne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne roladki!
    u mnie też są dzisiaj, choć z innym farszem i sosem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roladki są rewelacyjne i można tyle różnych farszy i dodatków zastosować :-)

      Usuń
  13. Aniu u ciebie zawsze ,,pychotki,, ten przepis bardzo mi się przyda, bo to schabowe, ale lepiej, buziole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje pięknie :-) Pozdrowionka :-)

      Usuń
  14. Wygląda pysznie, dobrze, że jestem właśnie po obiedzie, bo poleciałabym zaraz coś upichcić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. No :D I to jest porządny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mimo że nie jem mięsa, to to wygląda cudownie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smaczny i porządny obiad :) Pieczarki w roladce wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają przepysznie. Co prawda ja za pieczarkami nie przepadam ale rodzinka będzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarki można zastąpić kurkami :-)

      Usuń
  19. Prezentują się świetnie :). Dawno nie jadłam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam nadrobić zaległości :-)

      Usuń
  20. Bardzo lubię taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I love your blog!
    Do you want to support each other's blog by following each other?:) Please let me know if you do so I can follow you right back x

    xoxo, Nastya

    MY BLOG NASTYA DEUTSCH
    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  22. Pieczarki kojarzą mi się z dzieciństwem, a twoje roladki wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo apetyczne te roladki kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wolałabym chyba drobiowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drobiowe tez są super smaczne, ale tym razem gościł schabik - taka mała odmiana :-)

      Usuń
  26. Uuuuu... la la!!! Toż to musi być przepyszne :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyśmienicie wyglądają! Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :-)

      Usuń
  28. U mnie w domu wszyscy uwielbiają takie roladki. Z pieczarkami są najlepsze :) Idealne na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Aniu! Danie jest przepyszne, chyba tak jak ja uwielbiasz pieczarki :-)- Pozdrawiam Cię Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczarki uwielbiam :-) Ja również cieplutko pozdrawiam :-)

      Usuń
  30. ja zawsze nadzienie robię z sera ( różne ) przeważnie oscypki. Do tego szynka lub boczek i oczywiście pieczarki obowiązkowo :) U mnie dziś na obiad królował zielony kalafior taki spiczasty :D do tego kurczak w sosie i mozzarela w panierce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miałaś zacny obiadek i się nie podzieliłaś... ;-)

      Usuń
  31. Doskonałe roladki! A pieczarki to wprost uwielbiam. Świetna obiadowa propozycja :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo lubię połączenie mięsa z pieczarkami. Dodatek ich powoduje, że mięso staje się mniej kaloryczne - taka wskazówka dla tych co obliczają co mogą i nie mogą zjeść.

    Twoje danie jest wprost idealne na niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a do tego co napisałaś to dodam, że pieczarki również sprawiają, że takie mięso jak schab nie jest przesuszone. :-)

      Usuń
  33. Mniam ;) wyglądają cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Takie roladki z pewnością by mi bardzo smakowały. W zasadzie robię podobne, tylko nie owijam w folię podczas pieczenia (będę musiała spróbować;) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owinięte w folię są bardziej soczyste - panierka nie jest chrupiąca, a bardziej wilgotna. Tak jakby przyrządzanie było dokończone na parze. :-)

      Usuń
  35. Muszę pamiętać żeby nocą nie wchodzić na Twojego bloga bo od razu głodna się robię ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potraktuję to jako komplement :-)

      Usuń
  36. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że danie trafia w Twój gust :-)

      Usuń
  37. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam takie danie, pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś nadrobić zaległości :-)

      Usuń
  38. Jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Moje ulubione.
    Najlepszy pomysł na obiad.
    POzdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :-)

      Usuń
  40. Pyszne jedzonko, chętnie będę korzystać z twoich przepisów! Świetny blog. Z przyjemnością obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń
  41. Pyycha! Po prostu dodaje Cię do obserwowanych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Z chęcią bym cos takiego zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis, bo roladki wychodzą mega pyszne :-)

      Usuń
  43. Mniam, moje ulubione roladki :) Jak ja bardzo je lubię :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że danie Ci odpowiada :-) Smakują wybornie :-)
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  44. właśnie,taki obiadek mi się marzy, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  45. Wooow... pyszota. Kto wie? Może skuszę się, żeby spróbować je zrobić samodzielnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, bo smakują obłędnie :-)

      Usuń