wtorek, 14 marca 2017

Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych ,,prześladował " mnie od dawna, ale zawsze odkładałam przygotowanie go na kolejny dzień, czy tydzień.
W końcu nadszedł ten dzień kiedy nie było już odkładania. :-)
Gulasz z żołądków drobiowych udał się znakomicie - mięsko miękkie, marchewka delikatna, a całość idealnie doprawiona.
Pycha! :-)

Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych



Przepis na dwie porcje gulaszu z żołądków drobiowych.

SKŁADNIKI:

500 g żołądków kurczaka
2 cebule
1 marchew
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
czarny pieprz mielony
sól
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki + natka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Żołądki dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
W garneczku rozgrzać dwie łyżki oleju i na gorący tłuszcz wsypać paprykę słodką i paprykę ostrą, chwilkę podsmażyć, aby wydobył się aromat przypraw.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, posolić i zeszklić.
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone żołądki, chwilę podsmażyć.
Wlać dwie szklanki wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do średniej miękkości mięsa - w razie potrzeby dodawać po trochę wody.
Marchew obrać, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do gotującego się gulaszu, gotować do miękkości.
Na patelnię włożyć łyżkę masła, stopić i dodać mąkę pszenną, zasmażyć.
Do zasmażki dodać pół szklanki zimnej wody i stale mieszając zagotować, a następnie przelać do gulaszu.
Całość zagotować, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, wsypać łyżkę natki pietruszki.
Gulasz z żołądków drobiowych podałam z kaszą pęczak i udekorowałam natką pietruszki.

Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

80 komentarzy:

  1. Pamiętam jak taki robiła mama, ja niestety nie robię, bo moi Panowie fanami nie są :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż na szczęście lubi :-)

      Usuń
  2. Niestety zjadłabym z tego tylko kaszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielimy się - Ty kaszę, a ja mięso :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam gulasz z żołądków indyczych.. jedno z moich ulubionych dań chyba. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę z kurczaczka, ale indycze tez są pyszne :-)

      Usuń
  4. Już widzę na to danie reakcję mojego męża :P Kiedyś moja babcia takie robiła, a ja się zajadałam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam szczęście - mój mąż lubi :-)

      Usuń
  5. Oj, bardzo lubię żołądki - oj, czasem trudno zachować wegetarianim ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś z serc, ale muszę spróbować z żołądków...

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż tak za żołądkami nie przepadamy ale taki gulasz zawsze można spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może akurat przypadłby Wam do gustu :-)

      Usuń
  8. Również bym zjadła ze smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadam podrobów ale na to danie skusiłabym się :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, bo gulasz jest wyborny :-)

      Usuń
  10. u mnie zazwyczaj podaję z kaszą gryczaną,szkoda tylko że moi chłopcy nie przepadają to bym częściej robiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszą gryczaną też smakuje pysznie :-)

      Usuń
  11. Żołądki trochę mnie przerażają ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie! :)
    Ciekawe i urocze naczynko ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. O nie, nie :) jak ja Cię uwielbiam, tak żołądków kurzych nie tyknę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale dobrze, że mnie uwielbiasz :-)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne,ale takie dania trzeba lubić :-)

      Usuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie :) ale ja nie jadam podrobów, nie umiem się przełamać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię, ale to jest bardzo specyficzne danie :-)

      Usuń
  16. Ja podrobów nie jadam od czasów studiów bo tak nas tym katowali na stołówce, że znienawidziłam raz na zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam taki uraz do pewnej zupy ;-) Nie jadłam, ale wiem, że nie lubię :-)

      Usuń
  17. Pyszny przepis;)
    robię tylko z serduszek, żołądków niestety moja rodzinka nie chce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serduszek też robię :-) Smakuje mi jeden i drugi :-)

      Usuń
  18. Ja czasami z pieczarkami robię, mój mąż bardzo lubi! Pozdrawiam ( :

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie, apetycznie podane. Mój M. Byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Mam nadzieję, że gulasz by smakował. :-)

      Usuń
  20. Pyszności, ostatnio trafił mi się kawałek żołądka w porcji rosołowej z gęsi. Mojego domownika, jakoś nie przekonał ten kawałek, więc było więcej dla mnie. Zastanawiam się kiedy dorosnę do kurzych łapek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kurzych łapek to ja chyba nigdy...

      Usuń
  21. bardzo lubię, takie domowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Obserwuje zapraszam również do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  23. żołądki to nie mój smak, ale spróbuję zrobić z piersiami z kurczaka :) Kochana skąd taki uroczy talerz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z piersią kurczaka również będzie smaczne, ale zupełnie inne :-)
      Talerzyk jakiś czas temu kupiłam w Tesco. :-)

      Usuń
  24. Jeden z moich smaków dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie przypomniałas mi o żołądkach drobiowych :) bardzo je lubię i o nich całkiem zapomniałam. Pozdrawiam serdecznie :) ❤ 💟 💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że Ci przypomniałam, bo to wyśmienite danie. :-)
      Pozdrawiam Małgosiu :-)

      Usuń
  26. Jeszcze nigdy nie jadłam, ale chętnie wypróbuję, bo wygląda smacznie i wydaje się być łatwe do przygotowania. A to bardzo mi odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gulasz nie jest skomplikowany, a mega pyszny :-)

      Usuń
  27. Tym razem chyba bym nie zjadł ;P

    OdpowiedzUsuń
  28. Chociaż mój mąz i w ogóle wiele osób z otoczenia nie przepada za takimi daniami to ja lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  29. Danie bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie przepadam za żołądkami, ale wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda pięknie, ale żołądki drobiowe jakoś do mnie nie przemawiają. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo specyficzne danie i albo się lubi albo nienawidzi. ;-)

      Usuń
  32. o proszę jaki fajny pomysł na danie

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda pysznie, ale obawiam się, że mój mąż by go nie tknął. Żołądki nie należą do jego ulubionych mięsnych części

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gulasz z żołądków jest bardzo specyficzny i nie każdy lubi, ale zawsze można zrobić pyszny gulasz z innego rodzaju mięsa :-)

      Usuń