poniedziałek, 20 marca 2017

Bułki cebulowe z serem

Bułek cebulowych z serem nie trzeba specjalnie przedstawiać, ani reklamować i chociaż nie każdemu odpowiada smak cebuli, czy topionego sera to trzeba przyznać, że zna i rozpoznaje je większość.
Bułki z cebulką i serem dobrze smakują zarówno na ciepło jaki na zimno.
Można jeść je jako kanapkę, ale też bez dodatków smakują wybornie.
Moje bułeczki mają bardzo dużą ilość żółtego sera na wierzchu, bo takie właśnie lubię i takie przygotowywała moja Babcia.
Polecam wypróbować :-)


Bułki cebulowe z serem
Bułki cebulowe z serem



Przepis na 12 bułek cebulowych z serem.

SKŁADNIKI:

450 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
50 g masła
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 średnie cebule
150 g żółtego sera
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na nim posiekaną cebulę na złoty kolor.
Mąkę przesiać do miski.
Mleko przelać do garneczka i podgrzać.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać trzy łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do pozostałego mleka dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu, przestudzić.
Do miski z mąką dodać sól, żółtko, mleko z rozpuszczonym masłem.
Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a następnie podsmażoną cebulkę.
Całość dokładnie wyrobić - im dłużej tym lepiej, ciasto będzie mniej klejące.
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Z wyrośniętego ciasta uformować kulki, lekko je spłaszczyć.
Białkiem jajka przesmarować bułki i przesmarowane posypać tartym serem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać bułki cebulowe.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Bułki cebulowe z serem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut na funkcji grzania góra-dół.


Bułki cebulowe z serem


Bułki cebulowe z serem

112 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie bułeczki,tylko nie mogę ich jeść. Momentalnie przybywa mi w pasie centymetrów. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczywo do niskokalorycznych nie należy, ale za to smakuje rewelacyjnie :-)

      Usuń
  2. Ja robiłam podobne ale z ziarnami w środku ale takie to bym zjadła, gorące i do serka<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, do serka pasują idealnie :-)

      Usuń
  3. Lubie takie bułeczki, jednak nigdy ich sama nie robiłam, Musze wykorzystać ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, bo bułeczki są świetne :-)

      Usuń
  4. Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej ale apetyczne.. też lubię duuużo sera!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja poproszę taką jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym taką zjadła na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moje smaki :D i narzeczony ucieszył by się na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zrób, bo przepis nie jest zbyt skomplikowany, a smakują świetnie :-)

      Usuń
  9. Uwielbiam, pamiętam jak kiedyś kupowałam je w osiedlowym sklepie a tu proszę można zrobić samemu. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i wcale nie są trudne w przygotowaniu. :-)

      Usuń
  10. O jakie szczęście, że zjadłam drugie śniadanie :-) A może wysyłasz pocztą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczta nie wysyłam, ale chętnie zaproszę do siebie na degustację :-)

      Usuń
  11. Wyglądają smakowicie! Będę musiała kiedyś wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, nie będziesz żałować :-)

      Usuń
  12. Aż ślinka cieknie tak apetycznie wyglądają!! Dziękuję za przepis, na pewno wypatruję! Pozdrawiam wiosennie i życzę miłego dnia ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo bułeczki smakują wyśmienicie. :-)
      Pozdrowionka i miłego dzionka :-)

      Usuń
  13. Kupowałam takie cebulaki w sklepie kiedyś, dobre są.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam cebulowe smaki i te bułeczki po prostu mnie oczarowały. Wyglądają tak apetycznie, że aż chciałoby się wyciągnąć łapkę do monitora i skraść Ci jedną lub dwie :)
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że bułeczki aż tak Ci się podobają :-)
      Pozdrowionka :-)

      Usuń
  15. Wyglądają pysznie, a ja przed obiadem ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moze gdybym takie upiekła, to przekonaliby się do cebuli...:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniamciu <3 przepysznie wygladają <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie bułeczki mogłabym jeść na każde śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz zrobić i na śniadanko będą :-)

      Usuń
  19. Bardzo lubię bułki z serem, ale w połączeniu z cebulą jeszcze nie jadłam. Kiedyś upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, bo smakują rewelacyjnie :-)

      Usuń
  20. Chętnie bym zjadła, lubię bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia Kochana :-)

      Usuń
  21. Świeże, ciepłe bułeczki.... zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zawsze jadłam tylko takie ze sklepu :P Muszę koniecznie wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, bo są super smaczne :-)

      Usuń
  24. Własnych nigdy nie robiłam, ale słabość do nich mam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś zrobić. :-) Takie domowe są dużo lepsze niż kupione :-)

      Usuń
  25. Ja bardzo lubię takie bułeczki. Dwa razy namawiać mnie nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak bardzo lubisz to zrób lub przyjeżdżaj do mnie na degustację :-)

      Usuń
  26. Jestem na diecie, a Ty robisz takiego smaka :( wyglądają naprawdę smakowicie, aż mi w brzuchu zaczęło burczeć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak skończysz dietę to polecam wypróbować :-)

      Usuń
  27. Uwielbiam takie bułeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne i piękne. Pomyśleć, że ja takie kupuję zamiast sobie upiec :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Małgosiu, bo bułeczki są rewelacyjne :-)

      Usuń
  29. Aniu! Ja uwielbiam I bułki i Cebulę i ser, Więc na pewno je zrobię, Wyglądaja apetycznie
    Pozdrawiam Cię Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie :-)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  30. Cebuli jeść nie mogę, ale bardzo chętnie wypróbuję przepis z samym serem lub ziarenkami. Bułki wyglądają bardzo apetycznie, aż zgłodniałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób bez cebulki, również będą pyszne :-)

      Usuń
  31. Bulki cebulowe- uwielbiam :)))) Spisalam juz przepis i w sobote pieke :)))) spadlas mi z nieba z tym przepisem :))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń
  32. Ja bym jeszcze nałożyła plasterek szynki :) Uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z szyneczką tez byłyby świetne :)

      Usuń
  33. Pyszne na pewno zrobię, zastanawiam się tylko czy mogę zamienić mąkę na żytnią,ale pewnie to już nie będzie to samo! Cieszę się, że moje paznokcie Cię zainspirowały! Pozdrawiam serdecznie ( :

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zamienić, ale smak już będzie inny, chociaż tez smaczne będą. :-) Pozdrowionka

      Usuń
  34. Ser, cebula i drożdże <3 nie może być lepiej!
    Wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  35. Rewelacyjne te bułeczki! Poproszę jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Muszą pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach jest świetny,ale smak jeszcze lepszy. :-)

      Usuń
  37. Chyba czas na śniadanie, bo od razu zgłodniałam. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Porywam taką jedną pyszną bułeczkę:)I pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się :-) Pozdrowionka :-)

      Usuń
  39. To musi być pyszne :) Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisz i wykorzystaj, bo smakują świetnie :-)

      Usuń
  40. Bułeczki serowe wyglądają przepysznie :) Ja z kolei ostatnio przyrządziłem coś podobnego na obiad, tyle że to były smażone knedle serowe. To potrawa kuchni austriackiej. Bardzo lubię kuchnię niemiecką i austriacką, więc próbuję przepisów na różne dania z tej kuchni lub kuchni austriackiej.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię eksperymentować i poznawać smaki różnej kuchni. :-) Zawsze to smaczne urozmaicenie codziennego menu :-)
      Pozdrowionka :-)

      Usuń
  41. Wyglądają bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smakują rewelacyjnie :-)

      Usuń
  42. Uwielbiam takie bułeczki, a przyznać muszę, że w tych sklepowych zdarzyło mi się trafić na niechciane przeze mnie dotatki, np. malutki kamyczek. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamień w bułce to masakra - coś o tym wiem. Trafiłam wiele lat temu w grahamce :-(

      Usuń