sobota, 31 grudnia 2016

Szczęśliwego Nowego Roku

W nadchodzącym Nowym 2017 Roku życzę Wam wszelkiej pomyślności.
Oby szczęście Wam sprzyjało, zdrówko dopisywało, a apetycik nie opuszczał. ;-)

Sylwester 2017
Szczęśliwego Nowego Roku

Pikantne udka kurczaka pieczone w folii

Pikantne udka kurczaka pieczone w folii to szybkie i smaczne danie, które można podać do ziemniaczków, frytek, ale i do pieczywa.
Idealnie sprawdzą się na sylwestrowej imprezie, ponieważ można je zamarynować dużo wcześniej, a później wystarczy włożyć do piekarnika, upiec i podać gorące.
Bez długiego stania w kuchni, bez zapachu smażonego mięska.
Udka nie są tłuste, a dzięki pieczeniu w folii zachowują soczystość i aromat przypraw, w których zostały przygotowane.
Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a udka pieką się same.
Udka są pikantne, ale nie zbyt ostre - takie w sam raz. :-)


Pikantne udka kurczaka pieczone w folii.
Pikantne udka kurczaka pieczone w folii

piątek, 30 grudnia 2016

Mleczny deser kawowy

Mleczny deser kawowy znalazłam dawno temu w starej książce kucharskiej, zapisałam w zeszycie, troszkę zmodyfikowałam, aby bardziej trafiał w mój gust i od tamtej pory jest ze mną. :-)
Ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy deser ten to kisiel, czy może jednak budyń, więc nazywam go po prostu mlecznym deserem kawowym. :-)
Jest pyszny i na pewno zasmakuje miłośnikom kawy ( dla dzieci można przygotowywać z kawy zbożową ), a udekorowany bitą śmietaną i czekoladowymi posypkami prezentuje się bardzo ładnie i można bez obaw podać go na rodzinnych uroczystościach.


Mleczny deser kawowy.
Mleczny deser kawowy

Ciasto balowe vel ciasto szefa

Ciasto balowe znane też pod nazwą ciasto szefa to wzbogacona o biszkopt i inne ułożenie warstw wersja ciasta 3bit.
Ja lubię wersję na biszkopcie, bo można zrobić ją w tortownicy i wychodzi mini torcik. :-)
Biszkopt, krem budyniowy, słodki karmel i bita śmietana, a każda z warstw przełożona herbatnikami.
Mega pyszne ciasto! :-)
Swoje robiłam na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia, ale postanowiłam zrobić zdjęcia, aby móc Wam pokazać. :-)

Ciasto balowe vel ciasto szefa.
Ciasto balowe vel ciasto szefa

czwartek, 29 grudnia 2016

Sałatka z makaronem chińskim

Sałatka z makaronem chińskim, czyli makaronem, który dostępny jest w zupkach błyskawicznych, może nie należy do najzdrowszych, bo opinie na temat szkodliwości makaronu są różne, ale smakuje rewelacyjnie.
Sałatka jest smaczna, dosyć prosta w przygotowaniu i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom sałatek z dodatkiem kurczaka i curry.
Świetnie sprawdzi się na wielu różnych imprezach.

Sałatka z makaronikami chińskimi.
Sałatka z makaronem chińskim

środa, 28 grudnia 2016

Kąski schabowe w sosie paprykowo-pomidorowym

Kąski schabowe w sosie paprykowo-pomidorowym to proste i szybkie danie obiadowe .
Lekko pikantny sosik o charakterystycznym smaku ostrej papryczki i soczyste mięso schabu to bardzo smaczne połączenie.
Schab nie jest suchy, jest ładnie przyrumieniony, a przygotowanie posiłku nie zajmie nam więcej niż godzinę.

Kąski schabowe w sosie paprykowo-pomidorowym.
Kąski schabowe w sosie paprykowo-pomidorowym

wtorek, 27 grudnia 2016

Orzechowiec

Orzechowiec to ciasto składające się z dwóch blatów ciasta miodowego, kremu budyniowego i orzechów włoskich w karmelu na górnym blacie ciasta.
Jest nieskomplikowane w robieniu, a do tego bardzo smaczne.
Moje ciasto robiłam na Boże Narodzenie, zrobiłam zdjęcia i dzisiaj Wam prezentuję.

Orzechowiec
Orzechowiec


piątek, 23 grudnia 2016

Wesołych Świąt

Wesołych Świąt!
Wesołych Świąt

Kochani!

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałabym założyć Wam najserdeczniejsze życzenia.
Wszystkiego co najlepsze, najwspanialsze i najpiękniejsze dla Was i Waszych bliskich, aby te Święta napełniły Was spokojem, dały wiele radości i szczęścia.

Chciałabym również podziękować za to, że jesteście, że dajecie mi wsparcie miłym słowem, komentarzem, jedyneczką, to wiele dla mnie znaczy i za to z całego serducha Wam dziękuję.

Wszystkiego cudownego Kochani dla Was i Waszych rodzin. :-)

Wesołych Świąt!


czwartek, 22 grudnia 2016

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to klasyka w naszych domach, a przepisów na jej wykonanie jest wiele.
Sama mam kilka przepisów na sałatkę jarzynową, a i tak co jakiś czas coś zmieniam, urozmaicam i wymyślam inną, nową wersję, bo nuda w kuchni i monotonia w jedzeniu to nie dla mnie. :-)
Tym razem sałatka jarzynowa z cebulka dymką i szczypiorkiem, majonezem i jogurtem greckim.
Szybka, mało składników ( ja wykorzystuję warzywa po gotowaniu bulionu warzywnego ).
Ta sałatka jarzynowa to taka sałatkowa wersja ,, last minute ". ;-)


Sałatka jarzynowa.
Sałatka jarzynowa

Muffinki czekoladowo-imbirowe

Muffinki czekoladowo-imbirowe z dodatkiem cynamonu to bardzo smaczna wersja tradycyjnych muffinek.
Są delikatne w smaku, bardzo czekoladowe, a dodatek marmolady sprawia, że smakują wybornie.
Taka mała odmiana między pierniczkami, makowcami i tradycyjnymi sernikami, ale jakże smaczna. :-)

Muffinki czekoladowo-imbirowe.
Muffinki czekoladowo-imbirowe

środa, 21 grudnia 2016

Matiasy w oleju z czerwoną cebulką

Matiasy w oleju to jedna z tradycyjnych przystawek na wielu różnych uroczystościach.
Począwszy od urodzin, czy imienin, a skończywszy na świętach, czy Sylwestrze.
Rybka i olej z dodatkiem cebulki - bardzo szybkie przygotowanie, ale niestety czas oczekiwania troszkę dłuższy, ale warto poczekać. :-)


Matiasy w oleju.
Matiasy w oleju

wtorek, 20 grudnia 2016

Ciasto makowe z bitą śmietaną

Ciasto makowe z bitą śmietaną to bardzo smaczne i lekkie ciasto.
Makowy biszkopt przełożony marmoladą, aby troszkę przełamać smak, a do tego bita śmietana.
Całość świetnie się komponuje i nieziemsko smakuje.
Idealne ciasto na nadchodzące Święta, ale także na inne uroczystości, czy spotkania z przyjaciółmi.

Ciasto makowe z bitą śmietaną.
Ciasto makowe z bitą śmietaną

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Bulion warzywny

Bulion warzywny to dodatek wielu dań, które przygotowujemy w naszych domach.
Wielu ludzi bardzo często sięga po kostki rosołowe i innego rodzaju ulepszacze, które nafaszerowane są chemią, a przecież przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a składniki użyte do jego zrobienia przeważnie mamy w naszej kuchni.
Bulion warzywny jest pyszny zarówno do przygotowywania dań, ale także do picia.>
Można zużyć bezpośrednio po przygotowaniu ale można także zamrozić lub przelać do słoiczka i zapasteryzować.


Bulion warzywny.
Bulion warzywny

Pilaw z kurczakiem

Pilaw to danie kuchni wschodniej składające się z ryżu i mięsa.
W oryginale przygotowywany jest z dodatkiem baraniny i dużej ilości przypraw.
Ja prezentuję wersję z kurczakiem, marchewką i kminem rzymskim.
Smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne danie.
Polecam wypróbować.


Pilaw z kurczakiem
Pilaw z kurczakiem

niedziela, 18 grudnia 2016

Banoffee

Banoffee w oryginale to ciasto bez pieczenia z bananami, toffi i bitą śmietaną.
Ja jednak lubię w kuchni eksperymentować i przedstawiam Wam moją wersję na to rewelacyjne ciasto.
Moje Banoffee to ciasto biszkoptowe, masa kajmakowa, banany i krem z bitej śmietany i jogurtu greckiego, a całość polana masą kajmakową i oprószona tartą czekoladą.
Jest rewelacyjne - delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone.
Zdecydowanie zagości jeszcze wiele razy na moim stole. :-)

Banoffee
Banoffee

sobota, 17 grudnia 2016

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie śmietanowym

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie śmietanowym to bardzo wykwintne danie dla smakoszy.
Polędwica tak przygotowana jest soczysta i krucha, pieczarki miękkie, ale nie rozgotowane, a całość w delikatnym sosie śmietanowym komponuje się rewelacyjnie.
Polędwica to wyborne danie nawet na wyjątkowe okazje.

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie śmietanowym.
Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie śmietanowym

piątek, 16 grudnia 2016

Naleśniki makowe z marmoladą

Naleśniki makowe z marmoladą to bardzo smaczne danie, które można zjeść na obiad, ale też na podwieczorek, czy w formie przekąski.
Naleśniki są świetne zarówno na ciepło jaki na zimno, a ich łatwość wykonania to dodatkowy plus.
Słodkie, ale nie przesłodzone z dodatkiem owocowej marmolady smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu wszystkim, którzy lubią mak w potrawach i deserach.


Naleśniki makowe z marmoladą.
Naleśniki makowe z marmoladą

czwartek, 15 grudnia 2016

Muffinki cynamonowe z jabłkami

Muffinki cynamonowe z jabłkami to mięciutkie i puszyste babeczki, które zasmakują każdemu miłośnikowi jabłuszek z dodatkiem cynamonu.
Muffinki są łatwe w przygotowaniu, bo bez użycia miksera, a do tego wilgotne i bardzo smaczne.
Dodatkową zaletą jest krótki czas pieczenia i aromat cynamonu unoszący się w kuchni.
Przepyszne. :-)

Muffinki cynamonowe z jabłkami.
Muffinki cynamonowe z jabłkami

środa, 14 grudnia 2016

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej.
W zależności od regionu, przygotowuje się ją z placka kukurydzianego lub pszennego - w mojej wersji z samodzielnie robionym plackiem pszennym.
Do przyrządzenia Quesadilli stosuje się głównie placki i ser, który musi się roztopić, ale wzbogaca się ją również w inne dodatki takie jak papryka, czy kiełbaski, albo tak jak w mojej wersji w mięso kurczaka.
Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu i zaspokoi nawet smakoszy. :-)


Quesadilla z kurczakiem.
Quesadilla z kurczakiem

wtorek, 13 grudnia 2016

Krokiety z pieczarkami

Krokiety to jedna z najczęściej przygotowywanych przekąsek.
Do farszu na krokiety można wykorzystać różnego rodzaju mięsa, czy warzywa i zawsze świetnie smakują.
Tym razem proponuję krokiety z pieczarkami, które świetnie pasują do barszczu, ale też jako samodzielne danie.


Krokiety z pieczarkami.
Krokiety z pieczarkami

Piernik marchewkowy

Przepis na piernik marchewkowy to kolejne ciasto z mojego starego zeszytu.
Jest bardzo smaczne, puszyste, delikatne i chociaż smakuje piernikowo to nie należy do ścisłych ciast, a wykonanie jest proste i szybkie.
Do piernika marchewkowego można dodać ulubione bakalie, albo pozostawić bez dodatków.
Ja przedstawiam wersję klasyczną - bez dodatków.


Piernik marchewkowy.
Piernik marchewkowy

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka to moja kolejna słodka wariacja. :-)
Lubię orzeszki ziemne i kajmak, ale tym razem chciałam troszkę wzbogacić ciasto o dodatkowy smak i zmienić wygląd tradycyjnych ciast z orzeszkami ziemnymi i masą kajmakową.
Orzechowa Nutka to puszysty biszkopt, krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi, bita śmietana, kolejny blat biszkoptu, masa kajmakowa i ponownie orzeszki ziemne.
Całość bardzo dobrze się komponuje, a słodycz czekoladowego kremu i kajmaku jest przełamana orzeszkami i niezbyt słodką bitą śmietaną.
Polecam wypróbować. :-)


Ciasto Orzechowa Nutka.
Ciasto Orzechowa Nutka

niedziela, 11 grudnia 2016

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to delikatna i prosta w wykonaniu surówka pasująca zarówno do mięs jaki ryb.
Smaczna, delikatna surówka doprawiona sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.


Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z sałaty lodowej i papryki

Surówka z sałaty lodowej i papryki to świetny dodatek do obiadu.
Zarówno do dań mięsnych jaki rybnych.
Papryka żółta i czerwona, sałata lodowa, pietruszka i koperek, a całość polana sosem sałatkowym.
Surówka z sałaty lodowej i papryki ładnie się prezentuje, jest szybka w przygotowaniu i smakuje świetnie.


Surówka z sałaty lodowej i papryki.
Surówka z sałaty lodowej i papryki

Surówka z marchwi, jabłka i cebuli

Surówka z marchwi, jabłka i cebuli to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych.
Szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna.
Surówka bardzo dobrze będzie komponowała się zarówno z daniami mięsnymi, a także rybnymi.


Surówka z marchwi, jabłka i cebuli.
Surówka z marchwi, jabłka i cebuli

Podwójny schabowy z podwójnym serem

Podwójny schabowy z podwójnym serem to kotlet schabowy z z nałożonym tartym żółtym serem, nakryty kolejnym plastrem schabu i usmażony jak tradycyjny kotlet, a następnie ponownie posypany serem.
Całość jest bardzo smaczna, a dzięki serowi, który pomiędzy plastrami schabu ładnie się stopi, schab nie jest suchy.
Pomysł na przygotowanie podwójnego schabu przyszedł mi do głowy dzięki podwójnemu schabowemu Magdy Gessler, ale w wersji Pani Magdy schab przekładany jest rozdrobnioną cebulą.
Ja wolałam użyć dodatku, który zasmakuje również dzieciom. :-)


Podwójny schabowy z podwójnym serem.
Podwójny schabowy z podwójnym serem

sobota, 10 grudnia 2016

Wiejski Kociołek

Wiejski Kociołek to moja propozycja na smaczny i szybki obiad, która pojawiła się z potrzeby zrobienia szybkiego dania z produktów, które akurat były w lodówce.
Danie jest bardzo proste, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30-40 minut.
Nazwa może nie jest zbyt oryginalna, ale to była pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy po zerknięciu na gotowe danie. :-)


Wiejski kociołek.
Wiejski kociołek

piątek, 9 grudnia 2016

Domowy likier kawowy

Bardzo lubię likiery, a zwłaszcza kawowe.
Te sklepowe niestety nie trafiają w mój gust - są zbyt alkoholowe i za mało słodkie.
Dla mnie likier kawowy musi mieć intensywny smak kawy, powinien być słodki i tylko doprawiony alkoholem - alkohol nie powinien stanowić większości likieru.
Takie lekko alkoholowe likiery lubię i taki właśnie Wam prezentuję. :-)


Domowy likier kawowy.
Domowy likier kawowy

Sandacz zapiekany na cukinii

Sandacz zapiekany na cukinii - taki pomysł wpadł mi do głowy myśląc nad obiadem.
Rybki smażone już troszkę mi się przejadły, a w lodówce zalegała cukinia, którą uwielbiam.
Rybka, cukinia i do tego koperek, a całość zapiekana w piekarniku- jak dla mnie pycha. :-)
Szybko i smacznie.
Wypróbujcie przepis, bo warto troszkę urozmaicić menu. :-)


Sandacz zapiekany na cukinii.
Sandacz zapiekany na cukinii

czwartek, 8 grudnia 2016

Tiramisu w wersji bez jajek

Tiramisu to klasyczny włoski deser składający się z warstwy podłużnych biszkoptów delikatnie namoczonych w espresso z dodatkiem likieru migdałowego, kremu z serka mascarpone, kolejnej warstwy delikatnie nasączonych biszkoptów i kolejnej warstwy kremu z serka mascarpone, wierzch oprószony jest ciemnym kakao.
W oryginale krem z serka mascarpone robiony jest z dodatkiem surowych jajek, ja tym razem prezentuję wersję kremu z serka mascarpone i bitej śmietanki, ale bez surowych jajek, a więc deser ten przypadnie do gustu zwolennikom kawowych deserów, ale i takim, którzy jajek jeść nie mogą, albo obawiają się spożywania surowych.
Deser jest obłędnie smaczny, wypróbujcie koniecznie. :-)


Tiramisu bez jajek.
Tiramisu w wersji bez jajek

Paszteciki z farszem mięsnym

Bardzo lubię paszteciki, a z farszem mięsnym należą do moich ulubionych.
Smaczne ciasto drożdżowe i pikantny farsz mięsny.
Mięso nie jest gotowane, a smażone wraz z cebulką co dodaje dodatkowego charakterystycznego smaku pasztecikom.
Tylko tyle, albo aż tyle - bez zbędnych dodatków.
Klasyka nie tylko do barszczu, ale także jako przekąska na imprezach i uroczystościach.


Paszteciki z farszem mięsnym.
Paszteciki z farszem mięsnym

środa, 7 grudnia 2016

Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy na bazie podsmażanych warzyw to moja kolejna propozycja na pożywny obiad w wersji bezmięsnej.
Zupka jest bardzo smaczna i pożywna.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. :-)


Zupa z zielonej soczewicy.
Zupa z zielonej soczewicy

wtorek, 6 grudnia 2016

Klopsiki w zalewie octowej

Klopsiki w zalewie octowej to bardzo smaczna przekąska.
Doskonale sprawdzi się na różnych uroczystościach, ale i na co dzień.
Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, a wykonać można, a nawet powinno się kilka godzin, a nawet dzień przed podaniem, aby klopsiki dobrze nasiąknęły i skruszały w zalewie octowej.

Klopsiki w zalewie octowej.
Klopsiki w zalewie octowej

Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym to klasyka wśród deserów.
Dostępne w większości cukierni, ale nawet w najlepszej nie są tak smaczne jak przygotowane w domu.
Bez sztucznych dodatków, ulepszaczy, chemii.
Rewelacyjny smak i aromat, a także łatwe przygotowanie to zalety, które powinny zachęcić was do wypróbowania przepisu i przygotowania tych pyszności w domu. :-)


Eklerki z kremem budyniowym.
Eklerki z kremem budyniowym


Mikołajki :-)

Dzisiaj Mikołajki... :-)
Z tej okazji życzę Wam samych pyszności, wiele radości, prezentów wymarzonych i dnia pogodnego, mile spędzonego.
Czy to w domu, czy to w pracy, niech ten dzionek wyjątkowy będzie ekstra komfortowy.
Wspaniałych Mikołajek dla wszystkich. :-)

Mikołajki.
Mikołajki

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Szybka wędlina domowa z łopatki wieprzowej

Szybka wędlina domowa z łopatki wieprzowej to bardzo smaczne mięsko do kanapek.
Gotuje się bardzo krótko, czas oczekiwania jest dosyć długi, ale dla takiego smaku domowej wędliny warto.
Nie polecam jej osobom, które preferują tylko chude mięsko i wędliny, bo łopatka wieprzowa do całkiem chudych mięs nie należy, ale osoby, które lubią troszkę tłuszczu w mięsie będą bardzo zadowolone. :-)
Jakiś czas temu robiłam wędlinę ze schabu, tym razem postanowiłam zmodyfikować przyprawy i łopatka ma delikatny paprykowy podwędzany smaczek.


Szybka wędlina domowa z łopatki wieprzowej.
Szybka wędlina domowa z łopatki wieprzowej

niedziela, 4 grudnia 2016

Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami

Roladki schabowe w boczku, faszerowane żółtym serem i zapieczone w piekarniku wraz z ziemniakami.
Pyszny, szybki obiad na każdy dzień.
Schab nie jest przesuszony, boczek nadaje charakterystycznego smaku potrawie, a wypływający ser dodatkowo wzbogaca smak potrawy.
Bardzo smaczny sposób na przygotowanie schabu w innej niż tradycyjna wersja.


Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami.
Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami

sobota, 3 grudnia 2016

Ciasto Kukułka

Przepis na ciasto Kukułka znalazłam dawno temu na jakimś blogu, niestety nie pamiętam na którym.
Zapisałam w zeszycie i tak oto mam.
Ciasto jest świetne - ciemny biszkopt, masa śmietanowa z kukułkami, a pomiędzy biszkopty w masie czekoladowo-kawowej nasączone alkoholem.
Całość świetnie się komponuje i wybornie smakuje, a przy tym jest bardzo ładne chociaż pracochłonne.
Na pewno będzie efekt WOW na rodzinnej uroczystości, czy spotkaniu z przyjaciółmi. :-)
Ze względu na alkohol Kukułka nie jest ciastem dla dzieci.


Ciasto Kukułka.
Ciasto Kukułka

piątek, 2 grudnia 2016

Kostki mintaja w cieście francuskim

Kostki mintaja w cieście francuskim to potrawa, którą robiłam pierwszy raz, ale przyznaję, że wyszło bardzo smaczne.
Nie kupuję mrożonych ryb, bo wolę świeży filecik - moim zdaniem łatwiejszy i bardziej uniwersalny w przygotowaniu, ale dostałam opakowanie mrożonych kostek mintaja, więc trzeba było coś z nim zrobić.
Przyszło mi do głowy, że mogę zrobić tak jak łososia, czyli w cieście francuskim, a jak zrobić poszukałam w sieci. :-)


Kostki mintaja w cieście francuskim.
Kostki mintaja w cieście francuskim

czwartek, 1 grudnia 2016

Domowe masło śmietankowe

Domowe masło śmietankowe jest dużo lepsze niż to kupione w sklepie, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Jeśli jest możliwość użycia wiejskiej śmietanki to rewelacyjnie, ale ja niestety takiej możliwości nie mam, więc kupuję śmietankę w sklepie i masło również się udaje.
Z wiejskiej śmietanki będzie dużo zdrowsze - takie ,,prawdziwe", ale z gotowej - sklepowej i tak będzie o niebo lepsze niż masło kupione w sklepie.
Do domowego pieczywa domowe masło śmietankowe smakuje wspaniale.


Domowe masło śmietankowe
Domowe masło śmietankowe