środa, 30 listopada 2016

Charczo - zupa gruzińska

Charczo to pożywna zupa z kuchni gruzińskiej.
Aromatyczna, bardzo smaczna i rozgrzewająca - w sam raz na jesień i zimę.
Jej bazą jest wołowina, cebula i czosnek, a dodatkowo pomidory, tymianek, orzechy i papryka.
Zupa jest bardzo smaczna, zagęszczona ryżem.
Pięknie pachnie i pysznie smakuje.


Charczo - zupa gruzińska.
Charczo - zupa gruzińska

wtorek, 29 listopada 2016

Pierniczki na naturalnych przyprawach

Pierniczki na naturalnych przyprawach to mój autorski przepis. :-)
Wymyśliłam go i opracowałam tak, aby nie zawierał chemii ( poza sodą ), a składniki były jak najbardziej naturalne.
Pierniczki te mają charakterystyczny, lekko pikantny smak, intensywny aromat przypraw - cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej.
Bardzo mi smakują. :-)
Radzę wypróbować przepis i sprawdzić. :-)


Pierniczki na naturalnych przyprawach.
Pierniczki na naturalnych przyprawach

Udka kurczaka w miodzie na ostro

Udka kurczaka w miodzie na ostro z dodatkiem imbiru i pikantnej papryki - takie połączenie smaków wymyśliłam mając ochotę na coś wyjątkowego, ale też innego niż zawsze, z mięsem, które lubię, czyli udkami.
Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę.
Słodycz miodu świetnie komponuje się z imbirem, a ostra papryka łagodzi słodki smak.
Ot...taka wariacja, ale jakże udana. :-)


Udka kurczaka w miodzie na ostro.
Udka kurczaka w miodzie na ostro

poniedziałek, 28 listopada 2016

Bułki pszenne zaplatane

Lubię eksperymentować i wymyślać nowe przepisy.
Przepis na bułki pszenne zaplatane to mój kolejny eksperyment i przyznam nieskromnie, że wymyślanie, dobieranie składników i proporcji wychodzi mi coraz lepiej. ;-)
Tym razem postanowiłam zrobić bułeczki, które będą lekkie, mleczne, ale nie słodkie.
Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie, a dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie.
Z całą pewnością będą na liście moich ulubionych bułek. :-)

Bułki pszenne zaplatane.
Bułki pszenne zaplatane

niedziela, 27 listopada 2016

Ciasteczka Mulatki

Ciasteczka Mulatki powstały całkowicie przypadkiem.
Miałam pomysł na inne ciastka, ale od początku coś mi nie pasowało - chęć na coś słodkiego była, ale wena się skończyła. ;-)
Myślałam, dodawałam składniki, wymyślałam coraz bardziej urozmaiconą wersję wszystko skrupulatnie notując, aż w końcu powstały te ciasteczka.
Lekko kakaowe, bardzo kruche, posypane grubym cukrem.
Smakują świetnie, a nazwę na te ciasteczka podsunęła mi, a właściwie to wymyśliła na poczekaniu, moja ulubiona Testerka Pani Ewa. :-)


Ciasteczka Mulatki.
Ciasteczka Mulatki

Kurczak w curry z papryką

Kurczak w curry z papryką, cebulką i kukurydzą, podany z ryżem smakuje świetnie.
Danie można zrobić szybko, a podać na wyjątkowe okazje, ale też na co dzień.
Kurczak zamarynowany w przyprawach i jogurcie greckim jest kruchy, ale nie suchy, warzywa miękkie, a całość dodatkowo w pysznym sosie o charakterystycznym smaku.


Kurczak w curry z papryką.
Kurczak w curry z papryką

sobota, 26 listopada 2016

Sałatka z kurczakiem i ogórkiem świeżym

Sałatka z kurczakiem i ogórkiem świeżym to szybka w przygotowaniu sałatka, która swoim smakiem przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią smak ogórka, kukurydzy, ale i mięsa w sałatkach.
Smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka - czego chcieć więcej. ;-)


Sałatka z kurczakiem i ogórkiem świeżym.
Sałatka z kurczakiem i ogórkiem świeżym

piątek, 25 listopada 2016

Szarlotka z kruszonką

Bardzo lubię ciasta z jabłkami, a ta szarlotka wiele lat temu szczególnie przypadła mi do gustu.
Tradycyjna, słodka, ale nie przesłodzona, jabłuszka z cynamonem, no i kruszonka.
Pycha! :-)
Przepis jest w moim zeszycie od wielu lat - spisałam go kiedyś z jakiejś gazety i podzieliłam się nim już ze sporą ilością osób. :-)
Teraz dzielę się z Wami. :-)

Szarlotka z kruszonką.
Szarlotka z kruszonką


czwartek, 24 listopada 2016

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich, czyli klasyczne bitki takie jak od lat przygotowywane są w wielu domach.
Jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, a w mojej wersji prezentuję z cukinią i pieczarkami, które świetnie komponują się ze sobą.
Dodatek ziół prowansalskich dodaje charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i aromatu całej potrawie.
Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich podane z kaszą gryczaną smakują wybornie.


Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich.
Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

środa, 23 listopada 2016

Ciasto Lampart

Przepis na to ciasto wpadł mi w oko na jednym z blogów i wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić, bo wygląda zachwycająco. :-)
Ciasto Lampart nie jest tradycyjnym, słodkim wypiekiem.
Jest to ciasto drożdżowe, niezbyt słodkie, z delikatna nutą wanilii i kakao, a smak przypomina troszeczkę słodszą chałkę drożdżową bez kruszonki.
Doskonale smakuje na sucho, ale i z dżemem, czy innymi słodkimi smarowidłami.
Wygląd tego ciasta na pewno zachwyci i zachęci do jedzenia ,, małego niejadka ", ale dużego człowieka lubiącego jeść również. ;-)
Ciasto Lampart jest trochę pracochłonne, ale dla takiego efektu myślę, że warto.


Ciasto Lampart.
Ciasto Lampart

wtorek, 22 listopada 2016

Domowy cukier waniliowy extra

Cukier waniliowy to doskonały dodatek do ciast, ciasteczek i deserów, jednak ten kupiony w sklepie to przeważnie cukier wanilinowy - sztuczny, chemiczny, a nie prawdziwy waniliowy.
Jeśli jednak uda nam się kupić cukier z prawdziwą wanilią to cena jego jest bardzo wysoka, a przecież prostym sposobem i niskim kosztem ( w przeliczeniu na 1 kg ) można przygotować domowy cukier waniliowy, który na pewno będzie dużo zdrowszy, smaczniejszy i tańszy niż ten kupiony w sklepie.
Proponuję zrobienie domowego cukru waniliowego extra, czyli intensywnego, aby można było dodawać go do ciast i deserów w mniejszej ilości np zamiast małej paczki cukru wanilinowego łyżeczka lub dwie domowego cukru waniliowego extra.

Domowy cukier waniliowy extra.
Domowy cukier waniliowy extra

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z dań, które zna większość osób, ale każdy przygotowuje ją odrobinę inaczej.
Proponuje wypróbować moją wersję fasolki.
Fasolka jest miękka, sosik pomidorowy ma charakterystyczny smak wędzonki z dużą ilością majeranku, jest lekko pikantna i nietłusta.
Polecam! :-)


Fasolka po bretońsku.
Fasolka po bretońsku

poniedziałek, 21 listopada 2016

Bułki pszenne z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Zawsze bardzo smakowały mi bułeczki z płatkami owsianymi i słonecznikiem, ale nie chciałam być uzależniona od sklepowego pieczywa, w którym nie wiadomo ile chemii i konserwantów się znajduje.
Postanowiłam zrobić swoje własne bułeczki z ziarnami opracowując swój przepis na bułki, które moim zdaniem będą idealne.
Udało się! :-)


Bułki pszenne z płatkami owsianymi i słonecznikiem.
Bułki pszenne z płatkami owsianymi i słonecznikiem

niedziela, 20 listopada 2016

Ekspresowa wędlina domowa ze schabu

Ekspresowa wędlina domowa ze schabu ma troszkę przewrotną nazwę ,, ekspresowa ", bo chociaż czas jej gotowania jest bardzo krótki to między jednym, a drugim gotowaniem musi odstać kilka godzin, ale smak jaki osiągnie się przygotowując wędlinę zrekompensuje tą drobną niedogodność.
Żadnej chemii, konserwantów, 100% mięsa - smak i aromat o jakim można tylko pomarzyć kupując wędliny w sklepie.
Wypróbujcie, bo warto. :-)


Ekspresowa wędlina domowa ze schabu.
Ekspresowa wędlina domowa ze schabu

sobota, 19 listopada 2016

Tradycyjne pierniczki

Tradycyjne pierniczki goszczą w moim domu podczas każdych świąt Bożego Narodzenia.
Poczęstowano mnie kilka lat temu pierniczkami robionymi z tego przepisu i smak ich mnie urzekł. ;-)
Wyprosiłam przepis i teraz dzielę się z Wami. :-)
Pierniczki są pyszne, a zapach jaki unosi się w domu podczas pieczenia jest zniewalający.
Ciężko się powstrzymać, aby nie skosztować. :-)


Tradycyjne pierniczki.
Tradycyjne pierniczki

piątek, 18 listopada 2016

Kruche ciastka z cukrem

Kruche ciastka z cukrem - ciastka z dziurką, klasyka wśród ciastek.
Zna je każdy, produkuje większość firm cukierniczych, a ja lubię te moje kruche ciastka z cukrem - bez chemii, konserwantów, świeżutkie i obłędnie smaczne.
Rozpływające się w ustach, waniliowo-maślane i gruby, chrupiący cukier na wierzchu.

Kruche ciastka z cukrem.
Kruche ciastka z cukrem

Zapiekanka z cukinii i brokułów

Zapiekanka z cukinii i brokułów to smaczne i sycące bezmięsne danie.
Delikatne, soczyste warzywa posypane żółtym serem, a całość pod śmietanowo-czosnkowym sosem.
Połączenie idealne, niedrogie i proste przygotowaniu.


Zapiekanka z cukinii i brokułów.
Zapiekanka z cukinii i brokułów

czwartek, 17 listopada 2016

Pieczone udka kurczaka w winie zapiekane pod mozzarellą

Pieczone udka kurczaka w winie z cebulką, pieczarkami i mozzarellą zapieczone w piekarniku.
Smaczne danie na codzienne obiady, ale także od święta.
Danie nie należy do szybkich w przygotowaniu i troszkę czasu trzeba poświęcić, ale smak jest tego warty.
Udka smakują wybornie - są miękkie i soczyste, wierzch przykrywają pieczarki, cebula i zapieczony ser mozzarella.
Wino dodatkowo dodaje wyjątkowego smaku i aromatu potrawie.


Pieczone udka kurczaka w winie zapiekane pod mozzarellą.
Pieczone udka kurczaka w winie zapiekane pod mozzarellą

środa, 16 listopada 2016

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów to smaczna, pożywna i rozgrzewająca zupa na chłodne, jesienne dni.
Dodatkowym atutem jest szybkie i łatwe przygotowanie.
Trzeba również wspomnieć, że zupa krem z pomidorów jest niskokaloryczna, a dodatek czosnku i bazylii sprawia, że smakuje wyśmienicie.


Zupa krem z pomidorów.
Zupa krem z pomidorów

wtorek, 15 listopada 2016

Ciasto Biała Dama

Biała Dama to delikatny biszkopt przełożony waniliowym kremem budyniowym z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń.
Wierzch ciasta posypany jest słodkimi, podsmażonymi wiórkami kokosowymi.
Całość tworzy bardzo smaczne, lekkie ciasto na każdą okazję.


Ciasto Biała Dama.
Ciasto Biała Dama

poniedziałek, 14 listopada 2016

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to pyszne danie zarówno na obiad jaki kolację.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Szpinak podsmażony na masełku wraz z czosnkiem, łosoś doprawiony pieprzem cytrynowym, a całość zawinięta w ciasto francuskie.
Smaczne, a do tego bardzo zdrowe.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

niedziela, 13 listopada 2016

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną to taki rodzaj ciastek/deseru, który nie musi być reklamowany, ani przedstawiany, bo znają te pyszne ciastka wszyscy.
Ostatnio w cukierniach ciężko kupić takie ptysie, które wypełnione są prawdziwą bitą śmietaną, więc postanowiłam zrobić je sama.
Wykonanie nie jest skomplikowane, czas pieczenia i oczekiwania krótki, a wszystkie składniki łatwo dostępne i niedrogie.
Nie można również zapomnieć o satysfakcji jaką daje samodzielne przygotowanie ptysi z bitą śmietaną, którymi zajada się i zachwala rodzinka. :-)


Ptysie z bitą śmietaną.
Ptysie z bitą śmietaną

sobota, 12 listopada 2016

Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku

Żeberka z kapustą to tradycyjne polskie danie.
Moja propozycja jest trochę inna, bo żeberka i kapusta dodatkowo zapiekane są w piekarniku przez co możemy zaoszczędzić sporo czasu jaki byłby potrzebny do mieszania i pilnowania potrawy, aby się nie przypaliła. :-)


Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku.
Żeberka z kapustą zapiekane w piekarniku

piątek, 11 listopada 2016

Bułki na jogurcie greckim

Bułki na jogurcie greckim - puszyste, delikatne, bardzo smaczne.
Są to jedne z lepszych bułek jakie jadłam i chociaż długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest minusem to smakują tak rewelacyjnie, że można się poświęcić i poczekać. :-)


Bułki na jogurcie greckim.
Bułki na jogurcie greckim

czwartek, 10 listopada 2016

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to ciasto bananowe, które z chlebem ma niewiele wspólnego.
Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, chociaż i w Polsce zyskuje na popularności, ale nie ma się co dziwić, bo jest pyszne.
Słodkie, ale nie przesłodzone, wilgotne i puszyste.
Chlebek bananowy przygotowuje się bardzo szybko, nie ma potrzeby używania miksera - wystarczy widelec i łyżka lub rózga do mieszania.
Ciasto jest rewelacyjne. :-)


Chlebek bananowy.
Chlebek bananowy

środa, 9 listopada 2016

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku

Wątróbka wieprzowa to danie, które nie każdemu smakuje, ale o smakach tak jak o gustach nie powinno się dyskutować. ;-)
W moim domu jada się wątróbkę, a przyrządzana jest na kilka różnych sposobów.
Tym razem przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką zapiekaną w piekarniku.


Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku.
Wątróbka zapiekana w piekarniku

wtorek, 8 listopada 2016

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą to mój kolejny słodki eksperyment na ciekawe połączenie smaków, które lubię i wykorzystanie produktów, które zalegały w mojej lodówce.
Mandarynki i pomarańcze świetnie komponują się z czekoladą deserową, a całość w serniku waniliowym smakuje świetnie.


Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą.
Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą

poniedziałek, 7 listopada 2016

Bogracz

Bogracz to typowe danie jednogarnkowe, chociaż nazwa ta nie do końca jest właściwa.
Bogracz to kociołek, w którym danie przygotowuje się nad ogniskiem, ale to danie właśnie pod taką nazwą się przyjęło, więc i ja ją stosuję. :-)
Pyszna, gęsta zupa gulaszowa z wołowiną, papryką, ziemniakami i dużą ilością przypraw.
Idealne danie na chłodne, jesienne dni.


Bogracz.
Bogracz

niedziela, 6 listopada 2016

Domowy smalec

Domowy smalec - banalnie prosty i niezastąpiony w każdej kuchni.
Dużo lepszy niż smalec kupiony w sklepie, bo sami decydujemy jakie dodatki będzie zawierał.
Domowy smalec bez dodatków możemy używać do przygotowania potraw, smalec z dodatkami możemy użyć jako smarowidło na kanapkę.
Świeży chlebek, czy bułeczki z takim domowym smalcem ze skwareczkami i cebulką smakują obłędnie.
Zawsze przygotowuję dwie wersje - smalec bez dodatków i ze skwareczkami.


Domowy smalec.
Domowy smalec

Zebra

Zebra to pyszne ciasto o waniliowo-kakaowym smaku.
Ciasto konsystencją przypomina tradycyjne babki proszkowe, ale nie jest suche, ponieważ w cieście jest dodatek oleju, a wygląd zebry jest ciekawszy niż tradycyjnej babki.
Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy.


Zebra
Zebra

sobota, 5 listopada 2016

Sałatka warzywna z wędliną

Sałatka warzywna z wędliną to stary przepis mojej mamy.
Taką wersję sałatki pamiętam z dzieciństwa i właśnie taką uważam za tradycyjną sałatkę warzywną.
Polecam wypróbować, może i Wam zasmakuje taka sałatka.


Sałatka warzywna z wędliną.
Sałatka warzywna z wędliną

piątek, 4 listopada 2016

Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe - delikatne, puszyste z chrupiącymi migdałami.
Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera.
Przygotowuje się je bardzo szybko, krótko piecze, a smak jest rewelacyjny.


Muffinki migdałowe.
Muffinki migdałowe

Pierogi z ryżem i cynamonem

Pierogi z ryżem i cynamonem są rewelacyjne.
Podane bezpośrednio po ugotowaniu, polane śmietaną i oprószone cukrem smakują wybornie, ale równie dobre są odsmażone na masełku i oprószone cukrem.
Sami wybierzcie jak Wam smakują najlepiej. :-)


Pierogi z ryżem i cynamonem.
Pierogi z ryżem i cynamonem

czwartek, 3 listopada 2016

Ciasto na pierogi

Idealne ciasto do pierogów powinno być zwarte, ale nie twarde.
Elastyczne i smaczne.
Przepisów na ciasto jest wiele, ale podstawowymi składnikami są mąka, woda i sól.
Nie ma potrzeby ulepszania jak można uzyskać super efekt starym, domowym sposobem.


Ciasto na pierogi.
Ciasto na pierogi

Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym to kolejne danie z wyrazistym smakiem.
Schab jest kruchy, ale nie przesuszony, a sos chrzanowy z dodatkiem czosnku, tymianku i śmietanki zadowoli każdego smakosza.


Schab w sosie chrzanowym.
Schab w sosie chrzanowym

środa, 2 listopada 2016

Buźki z jabłkami

Buźki z jabłkami to ciasteczka z jabłkiem oprószonym cynamonem.
Delikatnie waniliowe, bardzo kruche ciasto zasmakuje każdemu.
Polecam wypróbować przepis. :-)


Buźki z jabłkami.
Buźki z jabłkami

wtorek, 1 listopada 2016

Sałatka z czerwoną fasolą i żółtym serem

Sałatka z czerwoną fasolą i żółtym serem to moja kolejna wariacja sałatkowa i muszę nieskromnie przyznać, że kolejna udana dlatego dzielę się przepisem. :-)
Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, bo żadnych warzyw się nie gotuje.
Wystarczy tylko niektóre składniki pokroić, niektóre odsączyć, polać sosem i gotowe.
Świetnie sprawdzi się na wielu różnych uroczystościach, ale także na śniadanie, czy kolację.

Sałatka z czerwoną fasolą i żółtym serem.
Sałatka z czerwoną fasolą i żółtym serem