poniedziałek, 31 października 2016

Devolaye z pieczarkami i mozzarellą zapiekane w piekarniku

Devolaye z pieczarkami i mozzarellą zapiekane w piekarniku to zdrowsza, ale równe smaczna wersja tradycyjnych roladek.
Devolaye nie są smażone w głębokim tłuszczu, a więc unikniemy zapachu smażonych roladek, nie będą tłuste, ale smaczne i soczyste dzięki pieczarkom i mozzarelli.
Polecam wypróbować.


Devolaye z pieczarkami i mozzarellą zapiekane w piekarniku.
Devolaye z pieczarkami i mozzarellą zapiekane w piekarniku

niedziela, 30 października 2016

Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych

Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych to smakowite kąski, które możemy podać zarówno do obiadu, kolacji, czy też jako przekąską.
Chrupiąca panierka, lekko pikantny smak i soczyste mięsko z kurczaka.


Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych.
Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych

sobota, 29 października 2016

Paluchy wiedźmy

Nie obchodzę Halloween, bo to dla mnie nie jest żadne święto, ale paluchy wiedźmy lubię i to bardzo, więc jeśli mam okazję to je robię. :-)
Są strasznie...smaczne, odrażająco...migdałowe, potwornie...dobre, wstrętnie...fajne. ;-)
Kruche migdałowe ciasteczka z marmoladą i migdałkiem zrobią furorę wśród dzieci i dorosłych.

Paluchy wiedźmy.
Paluchy wiedźmy

Grochówka wojskowa

Najlepsza grochówka to grochówka wojskowa - jest to rzecz oczywista i bezsporna. :-)
Grochówka wojskowa musi być gotowana na wędzonych kościach, bez żadnej włoszczyzny, ale z dużą ilością majeranku, no i koniecznie kawałek kiełbasy.
Taką grochówkę lubię najbardziej i chociaż nigdy w wojsku nie byłam to taką właśnie znam z festynów i pikników, a w późniejszym czasie z własnej kuchni.
Mój idealny przepis na grochówkę wojskową - wypróbujcie i oceńcie.


Grochówka wojskowa.
Grochówka wojskowa

piątek, 28 października 2016

Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem, czy też lasagne, chociaż ja będę używać spolszczonej nazwy potrawy, to jedno z wielu pysznych dań kuchni włoskiej.
Lazania ze szpinakiem - makaron w płatach, szpinak doprawiony czosnkiem, a do tego ciągnący ser i śmietanowy, łagodny sos, a całość tworząca warstwy - musicie spróbować. :-)


Lazania ze szpinakiem.
Lazania ze szpinakiem


czwartek, 27 października 2016

Chili con carne

Chili con carne to pikantne danie z kuchni meksykańskiej.
Duża ilość papryki, czerwona fasola, kukurydza, mięso, no i ostre przyprawy, bo bez tego nie byłoby chili, byłoby tylko con carne, czyli z mięsem. ;-)
Przepis na to danie znalazłam jakiś czas temu w gazecie.
Został przeze mnie lekko zmodyfikowany, wzbogacony o zieloną paprykę.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.


Chili con carne.
Chili con carne

środa, 26 października 2016

Filet kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym

Filet kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym to odpowiednie danie dla wszystkich, którzy lubią mięso drobiowe i aromatyczny, ostry sos musztardowy - sosik, pieczarki i delikatne, soczyste mięso bez panierki.
Wszyscy lubiący ostrzejsze smaki będą zachwyceni. :-)
Polecam wypróbować przepis.


Filet kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym.
Filet kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym


wtorek, 25 października 2016

Ciasto z dyni

Sezon na dynię w pełni, a zatem i u mnie na blogu dyniowo. :-)
Najpierw zupa, teraz ciasto.
Ciasto z dyni - słodkie, smaczne, wilgotne ciasto z rewelacyjnym żółtym lukrem.
Rozpływa się w ustach i ciężko skończyć na jednym kawałeczku. :-)


Ciasto z dyni.
Ciasto z dyni

Zupa z dyni

Zupa z dyni to jedna z nielicznych zup, które mają tak małą ilość kalorii, a to cenna informacja zwłaszcza dla osób dbających o linię.
Zupa jest bardzo pożywna, ma kremową konsystencję, a duża ilość przypraw daje jej unikalny smak i aromat.
Doskonała, rozgrzewająca zupa z dyni na chłodne jesienne dni.


Zupa z dyni
Zupa z dyni

poniedziałek, 24 października 2016

Biszkopt z owocową pianką i delicjami

Biszkopt z owocową pianką i delicjami to moja kolejna wariacja. ;-)
Z kilku różnych przepisów i pomysłów wyszło właśnie to, ale smak pobił moje najśmielsze oczekiwania.
Lekki biszkopt, pianka o delikatnym wiśniowym smaku, delicje z wiśniową galaretką w czekoladzie deserowej, wierzch polany wiśniową galaretką.
Całość bardzo fajnie się komponuje i smakuje rewelacyjnie.


Biszkopt z owocową pianką i delicjami.
Biszkopt z owocową pianką i delicjami

niedziela, 23 października 2016

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to pyszne urozmaicenie śniadania, czy kolacji.
Ekspresowe wykonanie i składniki, które przeważnie znajdują się w naszej lodówce to dodatkowy atut.
Pasta jajeczna doskonale smakuje z domowym pieczywem.


Pasta jajeczna ze szczypiorkiem.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

sobota, 22 października 2016

Sernik złota rosa

Sernik złota rosa to mój ulubiony sernik chociaż próbowałam już wielu różnych.
Ten sernik jest delikatny i puszysty, niezbyt słodki z waniliową nutą.
Serowa masa położona jest na kruchym cieście, a całość wykończona pyszną, przypieczoną pianką, na której tworzą się kropelki przypominające rosę w złotym kolorze.
Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie jest skomplikowane.
Dobrze schłodzony sernik złota rosa smakuje wyśmienicie.
Przepis trafił do mnie dosyć dawno temu pocztą pantoflową i od tego czasu gości na moim stole na co dzień i od święta.


Sernik złota rosa.
Sernik złota rosa

piątek, 21 października 2016

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to zamiennik klasycznych zrazów z wołowiny, bo choć wołowinka smaczna to nie każdy lubi.
Zrazy z mięsa wieprzowego robi się znacznie krócej, ale samo wykonanie jest bardzo podobne, jeśli nie identyczne jak w przypadku zrazów wołowych.
Smaczne i niedrogie danie obiadowe.


Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe

czwartek, 20 października 2016

Ciasto pijana zakonnica

Nie wiem skąd wzięła się nazwa ,, Pijana zakonnica ", ale trzeba przyznać, że chociaż nazwa jest zabawna to ciasto jest wyśmienite.
Próbowałam kilku wersji tego ciasta, ale dla mnie były zbyt mocno nasączone alkoholem, więc postanowiłam zrobić swoją wersję, która ma delikatną alkoholową nutę.
Puszysty biszkopt z nutą alkoholu zatopioną w czekoladowej masie i bita śmietana.
Rewelacja! :-)


Ciasto pijana zakonnica
Ciasto pijana zakonnica

środa, 19 października 2016

Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku

Bardzo lubię potrawy, które można przygotować w szybki sposób, a przy tym smakują wyśmienicie.
Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku jest jedną z nich.
Mięso jest miękkie, niewysuszone, a cebulka soczysta i delikatnie zarumieniona.
Całość dusi się w piekarniku w sosie własnym.


Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku.
Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku

wtorek, 18 października 2016

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych pierogów.
Lubi je większość osób, chociaż sposób podania jest różny.>
Jadłam je gotowane i polane masełkiem, gotowane, a następnie podsmażone na smalcu ze skwareczkami, ale jadłam też, co może dziwić, pierogi ruskie na słodko - ze śmietaną i cukrem.
Każda propozycja podania jest świetna i tylko od nas zależy z jakimi dodatkami będziemy je jedli.
Polecam wypróbować każdą opcję. :-)


Pierogi ruskie.
Pierogi ruskie

poniedziałek, 17 października 2016

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Zupa kalafiorowa z koperkiem to smaczna zupka na każdą porę roku.
Pyszny kalafior i aromatyczny koperek, a całość zabielona jogurtem greckim.
Pycha :-)


Zupa kalafiorowa z koperkiem.
Zupa kalafiorowa z koperkiem


niedziela, 16 października 2016

Filet z piersi kurczaka z pomidorami i mozzarellą w cieście francuskim

Szybki i prosty przepis na smaczny obiad to filet z piersi kurczaka z pomidorami i mozzarellą w cieście francuskim.
Mięso po upieczeniu jest soczyste, ser ładnie rozpływa się po filecie i pomidorze, a dodatek ziół nadaje charakterystyczny smak i aromat.


Filet z piersi kurczaka z pomidorami i mozzarellą w cieście francuskim.
Filet z piersi kurczaka z pomidorami i mozzarellą w cieście francuskim

Ciasto jak biszkopt z owocami

Pyszne ciasto z owocami - delikatne i puszyste jak biszkopt, wilgotne jak tradycyjne ciasta ucierane.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, minimum tłuszczu, a w środku zatopione soczyste owoce.
Ciasto jak biszkopt z owocami minimum pracy, maksimum przyjemności. ;-)

Ciasto jak biszkopt z owocami.
Ciasto jak biszkopt z owocami

sobota, 15 października 2016

Klopsy z pieczarkami i papryką

Klopsy z pieczarkami i papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych klopsów mielonych.
Dodatek pieczarek i papryki fantastycznie wzbogacają smak mielonego mięsa i ciekawie wyglądają.
Jest z nimi troszkę więcej pracy niż przy zwykłych klopsach mielonych, ale warto, bo smak jest świetny.


Klopsy z pieczarkami i papryką.
Klopsy z pieczarkami i papryką

piątek, 14 października 2016

Makaron z sosem serowym i brokułami

Bardzo lubię makarony, a ser i brokuły jeszcze bardziej.
Postanowiłam połączyć moje ulubione produkty i sprawdzić co z tego wyjdzie.
Makaron z sosem serowym i brokułami smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nuta czosnku i cebulki wzbogacają smak.

Makaron z sosem serowym i brokułami.
Makaron z sosem serowym i brokułami


czwartek, 13 października 2016

Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą

Przepis na kruche ciastka ze śliwką i czekoladą stworzyłam zupełnie przypadkiem, a takie przepisy wychodzą najlepiej. :-)
Chrupiące śmietankowe ciasteczko, soczysta śliwka i gorzka czekolada.
Pycha... :-)


Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą.
Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą


Strogonow

Strogonow zwany też pod nazwą boeuf stroganow to klasyczne danie z wołowiną, chociaż spotkałam się już z wieprzową i drobiową wersją tego dania.
W tym przepisie klasyka, którą kojarzę z dzieciństwa i znam z kuchni Babci, czyli wołowina.
Pyszny obiad jednogarnkowy, bardzo sycący i aromatyczny.


Strogonow
Strogonow


środa, 12 października 2016

Pizza gyros z pieczarkami

Pizza gyros z pieczarkami to moja ulubiona pizza.
Cienkie ciasto drożdżowe, pyszny sos pomidorowy dzięki któremu ketchup jest już niepotrzebny, a dodatkowo pieczarki, no i mięso drobiowe w przyprawach gyros.
Pyszna... :-)


Pizza gyros z pieczarkami.
Pizza gyros z pieczarkami


wtorek, 11 października 2016

Sałatka z pieczarkami i ogórkiem konserwowym

Przepis na sałatkę z pieczarkami i ogórkiem konserwowym znalazłam przypadkiem szukając sposobu na wykorzystanie pieczarek, których kupiłam zbyt dużo.
Znalazłam przepis, który mnie zainteresował, niestety nie pamiętam na którym blogu.
Spisałam, lekko zmodyfikowałam, aby bardziej trafiał w mój gust i pojawiła się ta oto sałatka.


Sałatka z pieczarkami i ogórkiem konserwowym.
Sałatka z pieczarkami i ogórkiem konserwowym

Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem

Bardzo lubię ciasto francuskie i często gości w mojej kuchni.
Tym razem postanowiłam zrobić ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem.
Przyznam nieskromnie, że pomysł okazał się świetny, a stworzenie tego przepisu uważam za bardzo udany eksperyment. :-)


Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem.
Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem

poniedziałek, 10 października 2016

Zapiekane udka kurczaka z warzywami

Kolejny przepis na danie z piekarnika w wersji bez tłuszczu - zapiekane udka kurczaka z warzywami.
Aromatyczne zioła, soczyste brokuły, kalafior i pieczarki.
Smaczne, proste, a do tego zdrowe danie obiadowe.


Zapiekane udka kurczaka z warzywami.
Zapiekane udka kurczaka z warzywami

niedziela, 9 października 2016

Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką

Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką to puszysta, pachnąca drożdżóweczka, ale w przepisie zamiast masła jest olej, który sprawi, że ciasto nie będzie tak szybko wysychać i na dłużej zachowa świeżość.
Drożdżówka nie jest wysoka, ma dużo słodkiej kruszonki, a do tego kwaskowate śliwki - dokładnie tak jak lubię.
Taką drożdżówką robiła moja Babcia. :-)


Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką.
Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką

sobota, 8 października 2016

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie dań z drobiu, a dodatkowo w lekkiej wersji, bo pieczony w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Soczysty filet, szpinak, serek czosnkowy i zapiekany ser - połączenie idealne i bardzo smaczne.


Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem.
Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem


Ziemniaczane talarki z piekarnika

Ziemniaczane talarki z piekarnika to bardzo smaczna przekąska, ale i doskonały dodatek do dań mięsnych, który świetnie zastępuje tradycyjne ziemniaki gotowane, czy tłuste frytki.
Łatwe wykonanie i minimum tłuszczu to dodatkowa zaleta ziemniaczanych talarków z piekarnika.


Ziemniaczane talarki z piekarnika.
Ziemniaczane talarki z piekarnika

piątek, 7 października 2016

Sałatka z żółtym serem i szynką

Sałatka z żółtym serem i szynką jest bardzo smaczną i pożywną alternatywą dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Ser daje charakterystyczny, lekko ostry smaczek i świetnie komponuje się z szynką, jajkami i warzywami.
Przepis od wielu lat zapisany w moim zeszycie jako jedna z ulubionych sałatek. :-)


Sałatka z żółtym serem i szynką.
Sałatka z żółtym serem i szynką

czwartek, 6 października 2016

Filet z piersi kurczaka w ziołach prowansalskich

Filet z piersi kurczaka w ziołach prowansalskich to mój kulinarny eksperyment.
Postanowiłam zrobić na obiad coś co będzie miało charakterystyczny ziołowy smak, ale nie będzie to klasyczny zestaw ziół i przypraw, które przeważnie używam.
Miało wyjść nietłuste, łatwe do przygotowania i przede wszystkim smaczne.
Eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. :-)


Filet z piersi kurczaka w ziołach prowansalskich.
Filet z piersi kurczaka w ziołach prowansalskich


środa, 5 października 2016

Cynamonowy murzynek z jabłkami

Cynamonowy murzynek z jabłkami to ciasto, które kojarzy mi się z zimą i długimi wieczorami, a że pogoda dzisiaj wietrzna i deszczowa to najwyższy czas, aby zrobić właśnie to ciasto.
Przepis ten znalazłam wiele lat temu na...telegazecie i od tego czasu jest ze mną. :-D
Zapach cynamonu i jabłek, a do tego kubek gorącej kawy albo herbaty - polecam.


Cynamonowy murzynek z jabłkami na talerzyku
Cynamonowy murzynek z jabłkami

wtorek, 4 października 2016

Schab po cygańsku z piekarnika

Schab po cygańsku z piekarnika to danie z soczystym mięsem, duszonymi warzywami i aromatycznym czosnkiem, a dodatkowo w moim przepisie bez dodatku tłuszczu.
No może jest trochę, bo majonez i ser zawierają tłuszcz, ale kto by się martwił takim ,,trochę tłuszczu " smakując takiego specjału. :-)


Schab po cygańsku z piekarnika
Schab po cygańsku z piekarnika

poniedziałek, 3 października 2016

Tort malinowo-śmietanowy

Tort malinowo-śmietanowy i jego historia. :-)
Jutro są moje urodziny. Nie żadna okrągła data, ale zawsze to jakieś moje święto. ;-)
Postanowiłam zrobić dla siebie tort na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, no i oczywiście z owocami.
Wybór padł na maliny.
Połączenie bitej śmietany i malin to moim zdaniem świetne zestawienie dla świetnej osóbki. ;-)


Tort malinowo-śmietanowy
Tort malinowo-śmietanowy

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi powinny być miękkie i puszyste, ciężko jednak odpowiednio dobrać składniki, aby taki efekt uzyskać.
Po wielu próbach i eksperymentach udało się uzyskać smak, który pamiętam z dzieciństwa. :-)
Posypane cukrem i oprószone cynamonem smakują rewelacyjnie.


Leniwe pierogi
Leniwe pierogi


niedziela, 2 października 2016

Wysoki biszkopt idealny na tort

Znaleźć przepis na wysoki biszkopt idealny na tort to nie taka prosta sprawa.
Długo szukałam odpowiedniego przepisu i chociaż przetestowałam wiele bardzo dobrych to żaden nie był idealny - a to odrobinę za niski, a to za suchy, a to bardzo ścisły.
Zebrałam własne doświadczenia i zrobiłam swój własny.
Biszkopt jest wysoki, bez problemu udaje się go przekroić na trzy, a nawet cztery blaty, nie jest suchy, a ponadto długo utrzymuje świeżość - po prostu idealny biszkopt na tort. :-)


Wysoki biszkopt idealny na tort.
Wysoki biszkopt idealny na tort

Gulasz drobiowy z warzywami

Gulasz drobiowy z warzywami zna i lubi chyba każdy, ale każdy przyrządza go inaczej.
Robię go na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami, ale dzisiaj wersja kolorowa gulaszu.
Papryki - żółta i czerwona, pomarańczowa marchewka i zielony szczypiorek, a wszystko to w paprykowych przyprawach.

Gulasz drobiowy z warzywami
Gulasz drobiowy z warzywami

sobota, 1 października 2016

Sałatka z porem i kukurydzą

Sałatka z porem i kukurydzą to kolejna łatwa w przygotowaniu potrawa, a wykonanie jej nie zajmuje więcej niż kilka minut.
Może być podawana do obiadu - świetnie komponuje się z rybą, ale równie dobra jest jako samodzielna przekąska np do pieczywa.
Nie pamiętam skąd pochodzi przepis, ale sałatka jest tak pyszna, że będę martwic się tym jutro. ;-)


Sałatka z porem i kukurydzą
Sałatka z porem i kukurydzą

Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym - klasyczny i smaczny obiad na każdą porę roku.
Delikatne, gotowane klopsiki i sos na bazie jogurtu greckiego z dużą ilością świeżego koperku.
Podane z ziemniaczkami smakuje wybornie.

Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym